Minister: regulering van gedrag Britse pers door overheid nu nabij

LONDEN, 9 NOV. De laatste kans voor de Britse pers om volgens een zelf gekozen gedragscode fatsoensnormen in acht te nemen bij het verzamelen van nieuws, lijkt verkeken. Mirror Group Newspapers die in haar Sunday Mirror en Daily Mirror in het geheim genomen foto's van een trainende Prinses Diana publiceerde, is zo boos op de zelfgekozen regulator van de code, de Press Complaints Commission, dat ze zich uit de afspraak heeft teruggetrokken. De Press Complaints Commission valt daarmee in feite uit elkaar en de minister voor mediazaken, Peter Brooke, heeft al gezegd dat regulering van het gedrag van de pers door de overheid nu dichterbij gekomen is.

In een voor de Britse koninklijke familie unieke reactie gaat Prinses Diana een proces aanspannen tegen de Mirror Group en tegen de eigenaar van de fitness-club, de Nieuw-Zeelander Bryce Taylor, voor contractbreuk en inbreuk op goede trouw. Gisteravond al stond een rechter haar in kort geding een bevel toe dat de Mirror Group verbiedt verdere foto's uit de collectie in haar bezit te publiceren of te verspreiden. De fitness-trainer moest beloven uiterlijk vanavond een lijst te overhandigen met namen van degenen aan wie hij de foto's heeft verkocht.

De hoofdredacteuren van Sunday Mirror en Daily Mirror blijven volhouden dat de foto's van de prinses alleen maar “charmant” zijn. De Daily Mirror publiceert vandaag een open brief aan Prinses Diana - “Sorry Ma'am, maar we krijgen maar zo zelden de kans een glimp van de ECHTE u te zien” - maar laat haar lezers meteen ook de kans het fitness-pakje van Prinses Diana te winnen.

De Mirror Group, die ook The Daily Record in Schotland publiceert, is woedend op de voorzitter van de Press Complaints Commission die zondag meteen kritiek uitoefende en die niet voldoende zou zijn opgekomen voor de belangen van een vrije pers en daarmee voor “het recht op informatie voor de man-in-de-straat”. Zij beschuldigt tevens de concurrentie van hypocrisie en zegt dat ze liever het oordeel van de rechter afwacht, dan dat van beroepsgenoten bij wie de druiven zuur zijn. Met die houding levert de Mirror Group in feite de hele mediawereld uit aan regulering van hogerhand.

Met spanning wordt nu afgewacht hoe de reactie van het publiek op de houding van de krant zal zijn. Invloedrijke adverteerders zijn gisteren meteen begonnen hun advertenties terug te trekken uit de Mirror-kranten en er zijn parlementsleden die zeggen dat de Daily Mirror binnen een jaar verdwenen zal zijn, als ze niet haar excuses aanbiedt voor de aangerichte schade. De felste concurrent, The Sun, kampt in Liverpool nog steeds met een sterk gereduceerde verkoop door een boycot van krantenverkopers en lezers na een onjuist verhaal over het gedrag van FC Liverpool-fans na de tragedie in het Hillsborough-stadion.

    • Hieke Jippes