'Lijden en sterven kun je verschillend waarderen'

ROTTERDAM, NOV. “Kosten, mate van ongezondheid, ernst van lijden en sterfte kun je verschillend waarderen. Vroeger letten beleidsmakers vooral op het voorkomen van sterfte. Tegenwoordig kijkt men meer naar de kosten en de ernst van het lijden. Daarom hebben we de verspreid aanwezige kennis over de volksgezondheid in onderlinge samenhang beschreven.”

Dit zegt prof.dr. G. Elzinga, directeur volksgezondheid van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygië ter toelichting op het het rapport 'Volksgezondheid Toekomst Verkenning, de gezondheidstoestand van de Nederlandse bevolking in de periode 1950-2010' dat vandaag aan staatssecretaris Simons (volksgezondheid) is aangeboden. “Wij hebben de gegevens zo objectief en helder mogelijk gepresenteerd. En ook uitgesplitst op een manier waarop je beleidsbeslissingen kunt baseren.”

    • Wim Köhler