Libië stuurt duizenden Thais weg

TUNIS, 9 NOV. Libië heeft verscheidene buitenlandse bedrijven opdracht gegeven enkele duizenden Thaise arbeiders naar huis te sturen. De Libische maatregel is een reactie op beweerde suggesties van Thaise zijde dat Libië bezig is met de bouw van gifgasfabrieken.

Verscheidene bedrijven hebben van de Libische autoriteiten opdracht gekregen hun Thaise werknemers binnen tien dagen naar hun vaderland te laten terugkeren. Andere bedrijven ontvingen eenzelfde schrijven, maar zonder uiterste datum.

Volgens kolonel Gaddafi zijn de problemen met de Thais begonnen bij de aanleg van een grote waterleiding in de Tarhouna-heuvels, ten zuidoosten van de hoofdstad Tripoli, die wordt aangelegd door een Koreaanse onderneming. Toen met de werkzaamheden werd begonnen, beweerden de Thais dat Libië bezig was met de bouw van tunnels onder de heuvels om er opslagplaatsen voor zenuwgas te maken, aldus de Libische leider. “We kunnen best zonder de 10.000 Thaise arbeiders. Ze kunnen naar Thailand gaan. Laat ze gaan en gevoed worden door Amerika”, aldus Gaddafi.

Enkele maanden geleden beklaagde de Amerikaanse regering zich bij de Thaise autoriteiten dat zeker tweehonderd Thais, werkzaam bij drie bedrijven, betrokken waren bij de constructie van tunnels die bedoeld zouden zijn voor de opslag van zenuwgassen. Begin vorige maand arresteerden de Thaise autoriteiten de eigenaar van een bouwonderneming en vier medewerkers van een ander bedrijf. Zij werden ervan beschuldigd dat zij illegaal arbeiders naar Libië hadden gestuurd die daar zouden gaan werken aan ondergrondse bergplaatsen. Een van de gearresteerden beweerde in het betrokken gebied een 'veiligheidsbunker' te hebben ontworpen. De betrokkenen zijn in afwachting van een proces op borgtocht vrijgelaten.

De regering in Bangkok heeft inmiddels laten weten dat Gaddafi's uitspraken op een misverstand berusten. “De tegen de bedrijven genomen maatregelen vonden hun oorzaak in een schending van de Thaise wet en hadden niets te maken met druk van een ander land”, aldus de Thaise regeringswoordvoerder. De Thaise regering wenst zich niet te laten meeslepen in een Amerikaans-Libische discussie over de stelling dat Libië bezig zou zijn met de produktie van chemische wapens, aldus de woordvoerder.

Het Thaise ministerie van buitenlandse zaken heeft inmiddels stappen gezet voor de repatriëring van de Thais in Libië. In totaal zouden 22.000 Thais in dat land werken, van wie een deel buiten de officiële kanalen om. (Reuter, AP)