Grafiek: Nederlanders kunnen slechts 55 uur per ...

Grafiek: Nederlanders kunnen slechts 55 uur per week in winkels terecht, terwijl consumenten in de Verenigde Staten, Japan, Zweden en Spanje hun boodschappen 24 uur per dag, dus 168 uur per week kunnen doen. In Duitsland mogen de winkels zestig uur per week openblijven, maar de Bondsraden willen zo snel mogelijk volledige vrijheid van sluitingstijden. In België wordt er streng op gelet dat grootwinkelbedrijven maximaal 68 uur open zijn, maar kleine winkeltjes lichten, aldus de Belgische ambassade, massaal de hand met dat voorschrift.

Nederlandse winkels mogen sinds 1 januari drie uur per week langer openblijven. Verwacht werd dat met name werkenden dan wat later hun inkopen zouden kunnen doen. Supermarkten blijken echter vaak voor vervroegde opening op maandagochtend te kiezen. Concept-verkiezingsprogramma's van PvdA, VVD en D66 pleiten voor een verdere flexibilisering van de sluitingstijden.

    • Kim Wannet