Gemeenteraden Nigeria weg

LAGOS, 9 NOV. De interim-regering van Nigeria onder leiding van de zakenman Ernest Shonekan heeft gisteren zonder opgaaf van redenen alle gekozen gemeenteraden ontbonden. Hiermee verdwijnt de laatste democratische instelling uit Nigeria, nadat in juni de presidentsverkiezingen werden geannuleerd die de overgang naar de democratie hadden moeten bezegelen. De door de militairen gesteunde interim-regering kondigde tevens een scherpe stijging van de brandstofprijzen af. Brandstoffen komen daardoor buiten het bereik van veel Nigerianen te liggen.

Nigeriaanse journalisten zien het besluit de gemeenteraden te ontbinden als een poging om plaatselijke politici te dwingen mee te werken aan het plan van Shonekan om in februari nieuwe verkiezingen te houden. De ruim vierduizend lokale politici staan voor de keus hun ontslag aan te vechten of mee te doen aan de verkiezingen om herkozen te worden. De nieuwe verkiezingen zijn omstreden, omdat ze de winnaar van de verkiezingen in juni, de multi-miljonair Moshood Abiola, buiten spel zetten.

De prijs van een liter benzine aan de pomp is door het regeringsbesluit meer dan verzevenvoudigd. De verhoging van de extreem lage brandstofprijzen werd door eerdere presidenten ook beoogd, maar nooit doorgezet omdat gevreesd werd voor een opstand onder de bevolking. Internationale financiële instituten dringen al jaren aan op verhoging van de brandstofprijzen om de lege staatskas van Nigeria te spekken. (AP)