Geen krans op het graf van Pétain

PARIJS, 9 NOV. De Franse president, François Mitterrand, zal deze week bij de herdenking van de wapenstilstand 11 november die een einde maakte aan de Eerste Wereldoorlog, geen krans meer leggen op het graf van maarschalk Pétain, maar bloemen laten plaatsen op de begraafplaatsen bij Verdun en aan de Marne, waar vele honderdduizenden militairen het leven lieten, en op de plaats waar de wapenstilstand werd getekend.

Jarenlang is er kritiek geweest op de kranslegging op het graf van Pétain, aangezien deze held uit de Eerste Wereldoorlog tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerde met de Duitsers. Jean Kahn, voorzitter van de joodse organisatie CRIF in Frankrijk, betoonde zich ingenomen met Mitterrands beslissing. Jean-Marie Le Pen, leider van het extreemrechtse Nationale Front, beschuldigde Mitterrand ervan te zijn geweken voor politieke druk. Hij wees erop dat zelfs generaal De Gaulle kransen legde op Pétains graf. (Reuter, AFP)