Geen grote wijzigingen aangebracht in CDA-lijst

DEN HAAG, 9 NOV. Het CDA-partijbestuur heeft gisteravond geen grote wijzigingen aangebracht in de advies-kandidatenlijst voor de Kamerverkiezingen die vorige week werd vastgesteld. Alleen de zittende Kamerleden Koetje, Ramlal, Huibers en Frissen zijn op de lijst gestegen.

Koetje klimt van plaats 49 naar 45. Ook de drie anderen schuiven iets op naar boven; Ramlal van 52 naar 49, Huibers van 55 naar 52 en Frissen van 59 naar 56. HetLimburgse Kamerlid Paulis, dat ook om een hogere plaats had gevraagd, daalt echter van 61 naar 62. De wijzigingen op de lijst liggen rond de grens van de verkiesbare en onverkiesbare plaatsen. Het CDA heeft nu 54 zetels en staat in de peilingen op circa 46 zetels. Verwacht kan worden dat het CDA in de volgende periode een tiental bewindslieden zal leveren.

Het met vertegenwoordigers van de Kamerkringen uitgebreide partijbestuur had maandag een lange sessie nodig om tot overeenstemming te komen over eventueel reparatiewerk van de lijst die het dagelijks bestuur naar buiten had gebracht. De aanpassingen werden nodig gevonden omdat sommige regionale besturen van het CDA vonden dat hun kandidaat te laag stond. Ramlal werd hoger geplaatst omdat hij het eerste allochtone CDA-Kamerlid is. Een aantal nieuwkomers zakt door de wijzigingen. Zo zakt C. Vietsch van 45 naar 53, en G. Metz van 50 naar 60.

De kop van de lijst bleef onaangetast. Fractieleider en beoogd premier Brinkman wordt gevolgd door minister Hirsch Ballin en staatssecretaris Van Rooy. Eenderde van de huidige CDA-fractie (54 leden) keert na mei 1994 niet terug in het parlement. De lijst gaat nu naar de afdelingen. De CDA-partijraad en het congres vellen in januari volgend jaar een definitief oordeel.