Franse Senaat eens met korter werken

PARIJS, 9 NOV. De Franse Senaat is gisteren akkoord gegaan met een voorstel om de werkweek terug te brengen van 39 uur naar 32 uur. Het gaat om een experiment waaraan bedrijven op vrijwillige basis kunnen meedoen. De werktijdverkorting heeft tot doel de hoge werkloosheid in Frankrijk terug te dringen.

Slechts een krappe meerderheid van de Senaat (149 voor en 135 stemmen tegen) ging akkoord met het plan, dat een maand geleden in de Assemblée (vergelijbaar met de Tweede Kamer) nog werd verworpen. Voordat het voorstel geldig wordt verklaard, moet ook de Assemblée akkoord gaan.

De vermindering van de arbeidstijd wordt niet afgedwongen door de regering. Het is de bedoeling dat vakbonden en werkgevers afspraken maken. De werknemers zullen een deel van hun loon inleveren. Het zou gaan om 8 procent. De overheid is echter bereid een deel van de achteruitgang te compenseren.

De Franse minister van werkgelegenheid, Michel Giraud, hamerde erop dat de vierdaagse werkweek niet kan worden betaald als een vijfdaagse. Hij waarschuwde voor al te veel optimisme. Volgens de bewindsman is het een illusie te geloven dat een kortere werkweek het werkloosheidsprobleem kan oplossen. In september was 11,8 procent van de Franse beroepsbevolking werkloos.

Tegenstanders van de kortere werkweek hebben steeds aangevoerd dat de landen met de laagste werkloosheid, de VS en Japan, de langste werkweek hebben.

Volgens het voorstel hoeven bedrijven die de 32-urige werkweek invoeren minder loonbelasting te betalen. Wel moet die besparing gebruikt worden voor de schepping van extra arbeidsplaatsen.

Verschillende bedrijven in Frankrijk, waaronder de Amerikaanse computerconcerns Hewlett Packard en Digital Equipment, zijn al begonnen met de vierdaagse werkweek, niet zozeer om nieuwe banen te creëren alswel om ontslag te voorkomen. (Reuter, AP)