Franse actie tegen Algerijnse fundamentalisten

PARIJS, 9 NOV. De Franse politie is vandaag een nationale opsporingsactie begonnen tegen vermeende Algerijnse moslim-fundamentalisten. Dat heeft het Franse ministerie van binnenlandse zaken bekendgemaakt. Een woorvoerder zei dat onder de gezochten zeventig aanhangers zijn van het verboden Front van Islamitische Redding (FIS). De actie was rond het middaguur nog in volle gang.

Vrijdag gaf minister van binnenlandse zaken Pasqua in Frankrijk wonende fundamentalisten de waarschuwing niet tegen de belangen van de Franse regering te handelen.

Eerder waren in Algerije drie Franse consulaire medewerkers gegijzeld, waarvoor de Franse regering de Gewapende Islamitische Groep, een vleugel van het FIS, verantwoordelijk had gesteld. De gijzelaars zijn inmiddels weer vrijgelaten. Een van hen kreeg een boodschap mee waarin stond dat buitenlanders een maand werd gegeven om Algerije te verlaten; daarna zouden ze het risico lopen te worden gedood. De afgelopen maand zijn zeven buitenlanders bij aanslagen in Algerije omgekomen. Inmiddels hebben drieduizend buitenlanders Frankrijk verlaten, onder wie tweeduizend Fransen. (Reuter)