Foto: AMSTERDAM - 'Zwijn in mij' heet het beeld ...

Foto: AMSTERDAM - 'Zwijn in mij' heet het beeld dat sinds gisterochtend op de Dam in Amsterdam staat. Het aangeklede varken werd gemaakt door de anonieme kunstenaarsgroep Cogito.

Op de voet van het beeld staat te lezen dat soortgelijke beelden in nog negentien andere Europese steden is geplaatst. Andere bijzonderheden zijn dat de verblijfplaats van het zwijn “in jou en mij” is en dat het zwijn het best groeit “wanneer mensen blootgeteld worden aan geweld, vernedering en respektloze behandeling”. Volgens de tekst kan het beest “volledig de magt van het individu, sociale groepen en in ekstreme gevallen een gehele bevolking overnemen”. Omdat geen vergunning voor het beeld is afgegeven, zal het door de reinigingspolitie worden verwijderd. (Foto NRC Handelsblad / Maurice Boyer)