De Amerikaanse zender NBC koopt Superchannel

Met het uitzenden van programma's als de Today Show, Nightline en Dateline NBC wordt het steeds duidelijker dat Superchannel een nieuwe eigenaar heeft. Het Amerikaanse NBC (National Broadcasting Corporation), naast CBS en ABC een van de nationale zenders, heeft internationale ambities en is om te beginnen naar Europa gegaan.

“Het overnemen van Superchannel is een uitvloeisel van onze strategie om meer internationaal te gaan denken”, aldus NBC-woordvoerder Judy Smith. NBC kijkt daarbij overigens niet alleen naar Europa. Samen met News Corp., het mediaconcern van Rupert Murdoch, is NBC een nieuws en business-zender voor Azië aan het ontwikkelen die de tegenhanger moet worden van CNN. In de Verenigde Staten heeft het al een dergelijke zender, CNBC.

Redenen om Superchannel over te nemen waren volgens Smith onder meer de uitstekende distributiemogelijkheden van het kanaal en het grote bereik. De op dit moment geïmplementeerde programmering is pas een begin, zoals de aankoop van Superchannel zelf slechts een eerste stap is van verdergaande internationalisering. “Ik kan op dit moment niet zeggen welke programma's we nog meer via Superchannel gaan brengen maar we zijn daar wel mee bezig”, aldus Smith.

Succesvolle programma's van NBC zijn onder meer The A-team, Hill Street Blues, Cheers, L.A.-Law en bovenal de Cosby Show. Met die programma's wist het netwerk in de tweede helft van de jaren tachtig de eerste plaats te veroveren ten opzichte van CBS en ABC. Sinds enkele jaren gaat het bergafwaarts en is NBC snel teruggezakt. Cheers is afgelopen, de uitzendingen van de Olympiade in Barcelona kostten erg veel geld, de populaire talkshow-host David Letterman heeft net een spectaculaire transfer gemaakt naar CBS en begin dit jaar is de NBC-topman Michael Gartner afgetreden na een bijzonder pijnlijke affaire met een in scène gezette 'spontane' ontploffing van een pick-up truck van General Motors. De kijkcijfers van alle nationale zenders dalen maar van NBC dalen ze nog iets harder.

Keer op keer steekt het gerucht de kop op dat NBC-eigenaar General Electric het netwerk in de uitverkoop heeft liggen. Herhaaldelijk is gespeculeerd dat notabene Bill Cosby, zelf rijk geworden van NBC, het bedrijf wilde kopen. De overname van NBC door GE in 1986 was een goed uitgekiende zakelijke zet en GE is niet het soort bedrijf dat sentimenteel zal doen als iemand NBC voor een goede prijs wil kopen.

Vandaar dat NBC de onzekere toekomst voor wil zijn en de vleugels spreidt. Aan het thuisfront wordt de spoeling steeds dunner nu er naast de grote zenders ABC, CBS (en Fox van Rupert Murdoch) ook plannen zijn bij zowel Paramount Communications als Time Warner om nationale zenders te beginnen. De stappen van NBC in de richting van Europa en Azië zijn daarom begrijpelijk. Wie weet is het pas het begin van een toenemende interesse voor overzeese markten van de kant van de grote Amerikaanse omroepmaatschappijen.

    • Lucas Ligtenberg