Akzo daalt verder na bericht koers nieuwe aandelen

AMSTERDAM, 9 NOV. Het aandeel Akzo daalde vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs verder, nadat het chemie-concern de emissiekoers van de nieuwe aandelen had bekendgemaakt. Akzo was net als gisteren een van de sterkste dalers op een kwakkelende beurs.

AMSTERDAM De koers van het aandeel Akzo trok ook vanmorgen de meeste aandacht op een beurs, die voor het overige enigszins richtingloos is aan het begin van de week. Nadat Akzo gisteren had bekend gemaakt de overname van het Zweedse Nobel gedeeltelijk te financieren met een aandelenemissie van 1,3 miljard gulden, klapte de koers 6 procent omlaag. Vanmorgen maakte Akzo bekend ruim 7 miljoen aandelen te zullen uitgeven tegen een koers van 180 gulden. Dat was aan de onderkant van de schattingen die gisteren werden gemaakt en die variëerden van 180 tot 187 gulden.

Onmiddellijk na het bekendworden van de emissieprijs, kroop de koers van het aandeel omlaag in de richting van de 180 gulden. Gisteren sloot Akzo nog op 185,10 gulden, vanmiddag stond het aandeel op 181,40 gulden. Opmerkelijk was wel dat na een dieptepunt van 181 gulden de koers niet verder naar de 180 gulden dook, een teken dat beleggers niet massaal van hun stukken afwillen. Hoewel de emissie op korte termijn een verwatering van de winst per aandeel betekent, wordt Akzo voor de middellange termijn als een goede belegging gezien. De koers is sinds het absolute record van vorige week donderdag op 200,70 gulden al bijna 20 gulden gedaald.

De beurs als geheel was zwak maar daalde minder stevig dan de afgelopen dagen. De EOE-index van de 24 meest verhandelde aandelen stond rondom het middaguur op 379,67 punten, bijna een punt lager dan het slot van 380,57 punten gisteren. Vrijdag en gisteren was de EOE al 11 punten gedaald van het hoogterecord op 391,90 punten van vorige week donderdag. De daling van vanmorgen werd geremd door positieve signalen uit Londen, waar de beurs het goed deed, en het sterke optreden van enkele aandelen in met name de voedingssector. Unilever won 2,60 gulden op 213,90 gulden en Heineken steeg 2 gulden tot 200,80 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft de week met een lichte winst ingezet. De Dow Jones-index van dertig toonaangevende fondsen sloot gisteren met een winst van 4,47 punt op 3647,90.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio is vanmorgen weer behoorlijk onderuit gegaan. De Nikkei-index van de 225 fondsen zakte met 499,45 punten of 2,7 procent tot 18.125,71 punten, het laagste niveau in bijna acht maanden. De afgelopen week moesten de aandelenkoersen ook al stevig inleveren.

De koersval van vandaag werd geweten aan berichten dat een beleggingsfonds van de Japanse Posterijen een fors verlies dreigt te lijden op zijn aandelenbezit. Verder verscheen gisteren het maandelijkse rapport van het economische planbureau van Japan. Daarin werd voor het eerst sinds mei dit jaar niet gesproken van economische groei. Voor een deel komt dat door de betrekkelijk hoge koers van de yen, die het de Japanse exporteurs zeker niet makkelijk maakt.