Weduwe Favre schenkt Groninger Museum kunstcollectie

GRONINGEN, 8 NOV. De weduwe van de Franse kunstenaar Louis Favre (1892-1956) heeft ruim negentig litho's, tekeningen, gouaches, wasschilderijen en geïllustreerde boeken van haar man geschonken aan het Groninger Museum. De 93-jarige weduwe had de kunstwerken van haar man na diens dood zelf bewaard. Het was de wens van Favre de collectie in zijn geheel onder te brengen in een museum, aldus woordvoerder P. ter Hofstede van het Groninger Museum.

Een vriendin van de weduwe, afkomstig uit de stad Groningen, adviseerde haar de collectie aan het Groninger Museum te schenken. “Zij vond dat wij er als museum uitsprongen, omdat we van die aardige dingen doen', aldus Ter Hofstede.

De schenking omvat vijftig kleurenlitho's, het complete lithografische oeuvre van de autodidact Favre. De onderwerpen zijn kenmerkend voor de Franse kunst uit de jaren veertig en vijftig: een combinatie van weemoed en 'joi de vivre', die tot uitdrukking komt in stillevens, zonnige interieurs en feesttaferelen. Favre was een begaafd lithograaf die onder meer boeken illustreerde van Arthur Rimbaud en Adgar Allen Poe ('The Raven'). Na de Eerste Wereldoorlog leerde Favre de schrijfster en kunstverzamelaar Gertrude Stein kennen die regelmatig werk van hem aankocht. Favre hield zich in zijn latere jaren voornamelijk nog bezig met de lithografie. In 1954 vertegenwoordigde hij Frankrijk op de Biennale in Venetië met drie andere kunstenaars.

Het Groninger Museum is verheugd over de schenking, aldus Ter Hofstede, omdat het weinig Franse kunst uit die periode bezit. Delen van de schenking worden vanaf 12 december tentoongesteld in het Groninger Museum.