'Veiligheid Amelanders in het geding'

AMELAND, 8 NOV. De veiligheid van bewoners op Ameland is in het geding als niet op korte termijn maatregelen worden genomen om verdere duin- en strandafslag aan de westkant van het eiland tegen te gaan.

Dit schrijft het gemeentebestuur van Ameland in een brief aan minister Maij-Weggen (verkeer en waterstaat). Als gevolg van de sterke stroming in het Amelander Gat, tussen Ameland en Terschelling, is de afgelopen zes jaar ruim vier meter strand in zee verdwenen. Het 150 meter brede strand is te smal om het zand vast te houden, aldus directeur D. de Boer van gemeentewerken.

Een steenstorting voor het strand en zandaanvullingen zijn volgens hem dringend nodig. Maij vindt dat Ameland niet in aanmerking komt voor kustversterking, omdat de eilanders nog geen enkel gevaar lopen. Zij besteedt het budget voor zandsuppletie voor versteviging van de Zeeuwse en Noordhollandse stranden en duinen.

Het Amelander gemeentebestuur wil het eiland echter dit jaar op de prioriteitenlijst hebben, zodat volgend jaar de zandaanvullingen kunnen plaatsvinden.