Van Thijn oneens met ambtgenoot Gruijters

AMSTERDAM, 8 NOV. De uitspraken van D66-burgemeester Gruijters van Lelystad over asielzoekers zijn overantwoord en “in strijd met de bindende rol die een burgemeester heeft.” Dit zegt de Amsterdamse burgemeester E. van Thijn in een interview dit weekeinde met het dagblad Trouw.

Van Thijn maakt zich ernstig zorgen over de manier waarop over de opvang van asielzoekers wordt gesproken. Van verschillende kanten klinkt het geluid dat Nederland vol zou zijn. “Je ziet de mensen duidelijk intoleranter worden”, zegt Van Thijn. Volgens hem tekent zich in de politiek een 'golf van radeloosheid af' bij de opvang van asielzoekers. “En daarmee wordt het ook steeds moeilijker om mensen goed op te vangen”, aldus Van Thijn.

Anderhalve week geleden bepleitte de burgemeester van Lelystad een toelatingsstop voor asielzoekers. Daarnaast stelde hij voor om vluchtelingen uit ex-Joegoslavië terug te sturen. Hij waarschuwde voor de 'verloedering' van Nederland en stelde dat de moeilijkheden onbeheersbaar worden “als er te veel asielzoekers komen.”

Van Thijn is het 'volstrekt met Gruijters oneens'. “De psychologische acceptatie van het migratieverschijnsel wordt steeds moeilijker”, aldus Van Thijn “maar dat betekent nog niet dat je als bestuurder de indruk mag wekken dat het je over de schoenen loopt, laat staan dat je tegemoet mag komen aan irrationele gevoelens dat wij aan het volraken zijn.”

Het is volstrekt onverantwoord als een burgemeester op de 'populistische toer' gaat en 'mensen op stang jaagt'. “Er zijn mensen in nood, politici moeten dat uitleggen, en oplossingen uitdragen.” Gruijters daarentegen schetst een 'zwartgallig beeld' van hordes vluchtelingen die ons land zouden bedreigen, waarbij hij ook nog eens 'alles door elkaar haalt'. Zo maakte Gruijters ook toespelingen op het feit dat Lelystad 'al zoveel Antillianen en Marokkanen' zou hebben. “Alles wordt over één kam geschoren”, stelt Van Thijn vast.