Van Eyck ontwerpt 'activiteitenmuseum' van 7,5 miljoen; Kunstcentrum Middelburg

MIDDELBURG, 8 OKT. Middelburg krijgt een nieuw centrum voor beeldende kunst, ontworpen door Aldo van Eyck, met een wandversiering van Karel Appel. De gemeente presenteerde zaterdag feestelijk de plannen voor het museum van 7,5 miljoen gulden, in de hoop ook sponors te interesseren.

Voor mensen die zich afvragen waarom een provincieplaats nu zo'n groot bedrag voor een dergelijke voorziening op tafel moet leggen, heeft wethouder G.B. Schoenmakers van Middelburg weinig begrip: “Zelfvernedering, ” vindt hij. “ Het is een houding die je vaak tegen komt in de provincie.” Kan zo'n voorziening niet beter in de randstad worden ondergebracht? Schoenmakers vindt van niet. “Als we net zoveel reserves hadden gehad over de bouw van de Deltawerken, was het water ons al lang over de schoenen gelopen. Ook in Middelburg moeten we onze culturele voorzieningen op peil houden. Dat houdt de stad levend. Je moet durven uitstijgen boven het alledaagse.”

De gemeenteraad van Middelburg is, na jaren van twijfel, inmiddels akkoord met de bouw van het beeldende kunst centrum. In januari wordt de eerste paal geslagen. Zaterdagavond, tijdens een jubileumconcert van het Zeeuws Orkest in Middelburg, probeerde de Stichting Beeldende Kunst Middelburg, exploitant van het centrum, sponsors te interesseren. Want die zijn hard nodig. De gemeenten Middelburg betaalt weliswaar de bouw van het 'Museum 13/9', zoals het centrum gaat heten, maar voor de eploitatie wordt nog naar aanvullende middelen gezocht. Het concert zaterdagavond, bijgewoond door minister d'Ancona, was een voorproefje.Volgend jaar begint de echte sponsoractie. Het architectenechtpaar Aldo en Hannie van Eyck ontwierpen het museum. Net als de woonwijk Maisbaai aan de rand van de binnenstad, waar het centrum wordt ondergebracht. Karel Appel, vriend van de architecten, maakt op de twee ronde buitenmuren van het museum een kunstwerk. “Appel en Van Eyck zochten al lang naar een opdracht die ze samen zouden kunnen maken”, zegt wethouder Schoenmakers. “Voor Middelburg is het toch een buitenkansje dat ze dat hier nu willen doen.” Naar verwachting wordt het museum op 13 september 1995 geopend.Het wil naam maken met exposities van jonge, nog onbekende kunstenaars. Daarbij wordt het, volgens wethouder Schoenmakers, vooral een 'activiteitenmuseum'. “Mensen moeten er geen dure collecties verwachten. Er zullen bijvoorbeeld lezingen worden gehouden.”

    • Annet van Eenennaam