Uitgaansverbod 60 miljoen Turken

ANKARA, 8 nov. De 60 miljoen inwoners van Turkije mochten gisteren veertien uur lang hun huizen niet verlaten, omdat de lijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar moesten worden bijgewerkt.

Elke familie kreeg bezoek van een ambtenaar, die de kiesgerechtigden registreerde. Het uitgaansverbod gold van vijf uur 's morgens tot zeven uur 's avonds. Hoewel de maatregel massaal werd nageleefd, werden in Ankara 76 en in Istanbul 2.900 mensen gearresteerd die toch de straat opgingen. Ze krijgen geldstraffen opgelegd.

Premier Tansu Çiller beloofde dat het de laatste keer is dat de staat de bevolking een uitgaansverbod oplegt om tellingen te verrichten. “Het is een primitieve methode”, aldus mevrouw Çiller. Ook president Süleyman Demirel en de leiders van de politieke partijen uitten hun verontwaardiging over deze achterhaalde methode.