Twijfels aan bedoelingen anti-racisme organisatie

ROTTERDAM, 8 NOV. “De gevestigde anti-racisme-organisaties zijn vies van commercie”, constateert zakenman Peter Peemen “Iedereen loopt te springen om geld. Maar als ik voorstel om ansichtkaarten in een oplage van 300.000 op de markt te brengen staan ze met hun ogen te knipperen.” Hij is nieuw in de wereld van het anti-racisme. Voorheen werkte hij bij een groothandel van 'reclame-textiel', maar die ging failliet.

Half juli richtte hij de stichting 'Europa tegen Racisme' op. Een verleden in de anti-racisme-beweging had hij niet. “Maar ik wond me vreselijk op over die branden in Solingen. En ik heb een Indonesische vrouw en ze wordt steeds vaker uitgemaakt voor 'blauwpijp' ”, verklaart Peeman zijn stap in de nieuwe wereld. Doel van de stichting is het werven van sponsorgeld om anti-racisme-organisaties te ondersteunen. Hij heeft contacten gelegd met onder andere het Anti Diskriminatie Overleg, waarbij onder andere het FNV, de CNV en de Raad van Kerken zijn aangesloten.

De gevestigde organisaties twijfelen. “Misschien zijn het goedbedoelende mensen die als olifanten door de porceleinkast gaan. Maar het kan ook zijn dat ze een slaatje slaan uit de strijd tegen het racisme”, vat Carmelita Serkei van het Anti Discriminatie Overleg de twijfels samen. Haar houding is “afwachtend positief”.

Allerlei problemen bemoeilijken de entree van Peemen. Afgelopen week werden een aantal medewerkers aangehouden door de Amsterdamse politie aangehouden. Op de Albert Cuypmarkt, de Kalverstraat en op andere drukke punten in de stad brachten ze zonder vergunning kaarsen en stickers aan de man. De medewerkers waren geworven via een advertentie in de Volkskrant. Een deel van de opbrengst van de collectes mogen ze in eigen zak steken. “Ze doen goed werk en ze verdienen er ook nog wat mee. Kan niet mooier”, zegt Peemen.

Verdere argwaan wordt gewekt door valse pretenties van Peemen. In de folder van Europa Tegen Racisme wordt gesuggereerd dat zijn stichting hulp verleent aan 'mensen die klachten hebben over discriminatie'. “Dat klopt dus niet”, aldus Magriet Maris van het Rotterdamse Antidiscriminatiebureau. “Het enige wat ze doen is dat ze bellers naar ons doorverwijzen.” Ook staat er in de folder dat de stichting de beschikking heeft over een databank met 5000 titels. Dat blijkt een abonnement te zijn op de databank van het Rotterdamse Anti-racistische Informatiecentrum. “En dat abonnement hebben ze nog niet eens”, zegt een medewerker van de organisatie. Peemen geeft toe dat er fouten staan in de folder. “Die komen in de nieuwe folder niet meer voor.” Wel worden de vijfhonderd oude folders nog verspreid. “Het is zonde om die weg te gooien”. Tot nu toe heeft Europa tegen Racisme ongeveer 25.000 gulden opgehaald. Het European Forum of Left Feminists (EFLF)is de eerste en tot nu toe enige organisatie die financieel werd ondersteund. De Stichting drukte 2000 folders en 200 zwart-wit affiches voor een congres van de feministen, waarvoor de kosten volgens Peemen ongeveer tienduizend gulden bedragen.

De inkomsten en uitgaven van de stichting worden nu nog beheerd door bestuurlid Pietje Peemen-Van 't Hoff, de moeder van de initiatiefnemer. Binnenkort wordt een nieuw bestuur benoemd dat zal worden samengesteld “uit mensen met een behoorlijke opleiding”, zo verzekert een van de nieuwe bestuursleden, de gepensioneerde WVC-ambtenaar mr. F. Bonte.

Aan de basis van de organisatie is de twijfel inmiddels toegeslagen. “Anti-racisme en commercie gaan best samen”, zegt een collectant die afgelopen week werd aangehouden. “Maar ik vraag me voor wie ik nu precies werk.”

Ook met de organisatoren van het 'Racism Beat It'-festival heeft Peemen problemen. Het festival werd afgelopen september georganiseerd in het Amsterdamse bos en trok tachtigduizend bezoekers. Ook Peemen had er een kraam. “Prima festival. Harstikke goed”, zegt hij. “Alleen was de informatievoorziening bedroevend. Doodzonde als je zoveel mensen bijelkaar hebt. En ze hadden er veel meer geld mee kunnen verdienen.” Hij wil volgend jaar een concurrerend festival organiseren. Gerrit Meijer, directeur van het 'Racism Beat It'-festival vindt dat Peemen met zijn uitspraken een 'opklopte sfeer' creëert. “Het gaat ons om de strijd tegen het racisme. Het lijkt erop alsof Peemen vooral geld wil verdienen. Ik ben daar niet gelukkig mee.”

Peemen bekent dat hij misschien iets te hard van stapel is gelopen. “Misschien ben ik te snel, dat wordt niet begrepen.”. De komende tijd hoopt hij het vertrouwen terug te winnen van de organisaties die hij zo graag financieel wil ondersteunen. “Zij hebben de kennis, ik de contacten met het bedrijfsleven.”

Ondanks de twijfels bij collega's gaat Peemen door. Niet alleen staat er volgend jaar een popfestival op het programma, ook wordt er een Jazz-gala georganiseerd. In het Rotterdamse Hilton-hotel is al een ruimte besproken voor 22 januari. Rita Reijs, Pim Jakobs en Louis van Dijk zouden hun medewerking al hebben toegezegd.

    • Ede Botje