Russische communisten moesten uitwijken naar bos buiten Moskou

MOSKOU, 8 NOV. 'Alle macht aan de sovjets!', riepen demonstrerende Russische communisten gisteren, zoals elk jaar tijdens de herdenking van de Oktoberrevolutie van 1917. Maar deze keer marcheerden ze niet met duizenden over het Rode Plein in een glorieuze parade met soldaten, tanks en raketten, maar met slechts honderden in een bos ten noorden van Moskou. De autoriteiten hadden alle demonstraties binnen de stadsgrenzen verboden.

In verscheidene steden in de voormalige Sovjet-Unie hebben groepen communisten gisteren de 76ste verjaardag van de revolutie gevierd, maar in Moskou duurde de betoging van 300 mensen op het Oktoberplein maar enkele minuten. Toen dreef de politie de menigte terug een metrostation in, waarna de bijeenkomst in het Medvedkovo-bos even buiten de stad werd voortgezet. Daar zwelde de groep demonstranten aan tot ongeveer 1500 mensen.

De belangrijkste communistische partij van Rusland had zijn aanhangers opgeroepen niet te demonstreren, omdat de partij vreesde geprovoceerd en vervolgens uitgesloten te worden van de naderende parlementsverkiezingen. Minister van binnenlandse zaken Viktor Jerin had dit weekeinde een grote politiemacht bijeengebracht in een voetbalstadion voor een oefening en, zo meldde het officiële persbureau ITAR-Tass, de datum van die oefening was geen toeval.

Maar op de schermutseling op het Oktoberplein na is het dus rustig gebleven in de hoofdstad. Ook vandaag was het nog rustig, omdat veel overheidinstellingen en bedrijven hun werknemers wel als vanouds ter gelegenheid van 7 november een dag vrij hebben gegeven.