Russen als proefkonijn gebruikt bij kernproef '54

NEW YORK, 8 NOV. Het Sovjetleger heeft in 1954 een kernproef genomen waarbij tienduizenden mensen - soldaten en burgers - als menselijke proefkonijnen werden gebruikt. Dat berichtte gisteren The New York Times op basis van gegevens uit Russische militaire archieven, waaronder een film van de proef.

Op 14 september 1954 werd in de Oeral in de atmosfeer een kernbom tot ontploffing gebracht. De bom had een kracht van 20.000 ton TNT en was vergelijkbaar met de bom die de Amerikanen op Hiroshima afwierpen.

Ongeveer één miljoen mensen woonden op minder dan 160 kilometer van het testgebied, tussen de steden Koejbisjev (nu Sarama) en Orenboerg. Eén uur na de ontploffing werden 45.000 soldaten het testgebied zelf binnengestuurd om er militaire manoeuvres te houden. Vrijwel niemand droeg beschermende kleding; zelfs gasmaskers konden met het oog op de hitte niet worden gedragen. Het doel van de operatie was na te gaan of het leger in staat zou zijn te vechten in een gebied direct nadat er een kernbom was ontploft. (Reuter)