Racistische acties in R'dam en Middelburg

ROTTERDAM, 8 NOV. In de Rotterdamse wijk Hoogvliet is gisternacht brand gesticht in een Turkse levensmiddelenwinkel. Op het pand waren twee hakenkruizen en de letters WP (White Power) aangebracht. Ook werden zaterdagnacht in zeven straten van IJmuiden racistische leuzen en hakenkruizen aangebracht.

Ook in Middelburg hebben onbekenden dit weekeinde racistische en nazistische leuzen aangebracht. Op het wegdek van de Nieuw Vlissingseweg zijn de letters NZF gekalkt, die staan voor 'Nazi Front Zeeland'.

In Hoogvliet werd rond half vier een etalageruit ingegooid en 'brandende voorwerpen' naar binnen gegooid. De bovenburen moesten hun woning verlaten. De brandweer was de brand snel meester.

Sinds begin oktober zijn er in Rotterdam een serie racistische incidenten geweest. Eind vorige maand werden er in Rotterdam op grote schaal racistische leuzen en symbolen geschilderd in de Rotterdamse wijken Centrum, Tarwewijk en Kralingen-West evenals in de dorpen Heenvliet en Geervliet bij Rotterdam.

In de wijk Overschie werden hakenkruizen op een oorlogsmonument en een personenauto gespoten. Ook werd op 23 oktober een groep van 19 jongeren gearresteerd die de Hitlergroet brachten en racistische lectuur verspreidden.

Voorzitter J. Elemans van de deelgemeente Hoogvliet zegt de brandstichting in de Turkse winkel hoog op te nemen. “Het is een verharding waar we erg van schrikken. Kladderen van leuzen kan je nog zien als kwajongensstreken, maar hiervan hadden de mensen die boven de winkel wonen het slachtoffer kunnen worden.” Elemans is tegen extra bewaking van moskeeën of winkels van allochtonen: “Dan daag je die jongens juist uit”.