PKK kondigt vrijlating van 22 gijzelaars aan

ANKARA, 8 NOV. De Koerdische Arbeiders Partij (PKK) laat binnenkort de 22 gijzelaars vrij die al geruime tijd in het zuidoosten van Turkije worden vastgehouden. Het gaat om vier toeristen, onder wie de Nederlander Jan Maarten Ten Mos en 18 Turkse militairen.

De vrijlating houdt verband met de zestiende verjaardag van de PKK later deze maand, aldus een verklaring die gisteren werd uitgegeven door het Koerdische persbureau Kurd-Ha. Ten Mos werd begin vorige maand op de weg tussen Erzurum en Bingöl, die het oosten met het zuidoosten van Turkije verbindt, aangehouden door PKK-guerrillastrijders. Buitenlanders die de Koerdische regio van Turkije willen bezoeken moeten de PKK daar van tevoren van op de hoogte stellen. Doen ze dat niet, dan lopen ze de kans door de organisatie te worden gegijzeld. De overige drie buitenlanders zijn een Amerikaan en twee Nieuw-Zeelanders.

Turkije maakt zich grote zorgen over de steeds machtiger wordende PKK en heeft de guerrillastrijders in Zuidoost-Turkije de 'totale oorlog' verklaard. De buurlanden die de separatistische activiteiten van de PKK ondersteunen danwel oogluikend toestaan, is opnieuw de wacht aangezegd.

Zo reisde een vertegenwoordiger van de Turkse premier Tansu Çiller vorige week naar de Syrische hoofdstad Damascus voor een onderhoud met president Hafez Al-Assad. Deze onderstreepte dat Syrië de PKK niet ondersteunt, maar Turkse kranten meldden dat Ankara gedreigd heeft de watertoevoer naar Syrië te zullen stopzetten en de trainingskampen van de PKK in het door Damascus gecontroleerde deel van de Beka'a-vallei in Zuid-Libanon te zullen bombarderen als Syrië zich niet aan de afspraak houdt samen met Turkije de Koerdische terreur te bestrijden.