'Peres tekent akkoord met koning Hussein'

JERUZALEM, 8 NOV. De Jordaanse koning Hussein en de Israelische minister van buitenlandse zaken Shimon Peres hebben de afgelopen week tijdens een negen uur durende onderhandelingsronde een reeks akkoorden getekend voor economische samenwerking. Dat meldt de krant Jerusalem Post. In een reactie op de berichten zei minister Peres: “Ik volg al deze berichten met belangstelling. Dat wil ik erover zeggen en ik heb daar niets aan toe te voegen. Het zijn interessante berichten.” Later verklaarde hij tijdens een diner met vertegenwoordigers van de Europese Gemeenschap dat een akkoord met Jordanië ophanden is. “Ik ga niet speculeren over de geruchten, maar de werkelijkheid is dat we klaarblijkelijk heel dicht bij een akkoord zijn”, aldus Peres. In Amman is geen officieel commentaar op de berichten gegeven.

Volgens de Jerusalem Post zou Jordanië, dat officieel nog in staat van oorlog met Israel is, geen vredesverdrag met Israel willen tekenen zolang Syrië dat nog niet doet. Het gesprek tussen Hussein en Peres zou in de avond en nacht van dinsdag op woensdag hebben plaatsgehad. Woensdag plaagde Peres verslaggevers met de mededeling dat “ze zich de dag van de derde november moesten herinneren” als een historische dag, zonder die uitspraak verder te willen toelichten.

Israelische functionarissen hebben in het verleden herhaaldelijk hun twijfel uitgesproken over de mogelijkheid van een akkoord met Jordanië, als dat niet gekoppeld is aan een regeling met Syrië. Onder-minister van buitenlandse zaken Yossi Beilin verklaarde dit weekeinde dat de problemen tussen Jordanië en Israel “zeer marginaal” zijn, maar dat Hussein nog tegengehouden wordt door Damascus. (Reuter, AP)