Opwinding over foto's van Di in fitness-pakje

LONDEN, 8 NOV. Foto's van een wijdbeens zittende Prinses Diana in aanvallig fitness-pakje hebben de Britse pers dichter bij een wettelijke beperking van haar activiteiten gebracht, Buckingham Palace in razernij doen ontsteken en de eigenaar van een fitness-centrum naar verluidt 1 miljoen pond aan fotorechten opgeleverd. The Sunday Mirror en The Daily Mirror hebben de verontwaardiging van parlement en de Press Complaints Commission over zich afgeroepen door gisteren en vandaag hun pagina's te sieren met afbeeldingen van de prinses van Wales in training. De foto's zijn in het geheim gemaakt met een camera die de eigenaar van het fitness-centrum in het plafond had verstopt.

De prinses van Wales overweegt gerechtelijke stappen, maar omdat het Britse recht geen bescherming van de persoonlijke levenssfeer garandeert, lijkt de kans op succesvolle vervolging van hetzij de fitness-trainer, hetzij de Mirror Group gering. De regering heeft al langer invoering van een wettelijk recht op privacy in de zin, maar deinsde tot nu toe terug voor stringentere beperking van de persvrijheid in de verwachting dat de pers zich na een aantal forse waarschuwingen aan een vrijwillig overeengekomen gedragscode zou houden.

Maar de Mirror lijdt onder teruglopende verkoopcijfers, nu aartsvijand The Sun zijn prijs met 7 pence heeft gedrukt in een oplage-oorlog. De krant rechtvaardigt het neertellen van naar schatting 100.000 pond voor haar fotorechten op twee manieren: als een hulde aan het goede figuur van Prinses Diana en als een illustratie voor het feit dat ook de IRA een wapen in het plafond van de fitness-studio had kunnen verstoppen.

De concurrentie valt vandaag over de Mirror Group heen. The Sun zegt dat ze dergelijke foto's nóóit gepubliceerd zou hebben, al erkent het blad: “Zeker, er zijn momenten geweest waarop The Sun ook geen lieverdje is geweest.” The Daily Star, een ander tabloid, begrijpt niet dat de Mirror een algemene persbreidel uitlokt door de foto's: “Er zijn spannender plaatjes te vinden in het Winterbreiboek.”