MR PIETER VAN VOLLENHOVEN OVER Gevleugelde Vrienden

The History of the Musical: 14/11 Circustheater Scheveningen (nog kaarten beschikbaar) 11/12 Doetinchem; 6/1 Middelburg; 25/1 Den Haag; 28/1 Gorinchem; 3/2 Enschede; 4/2 Hoorn; 11/3 Drachten; 6/4 Gouda; 22/4 Helmond; 29/4 Bergen op Zoom.

“Het pianospelen.... en de concerten? Oh..., dat is absoluut een uit de hand gelopen hobby. Echter, ik moet u eerlijk bekennen, dat ik zelden iets dat zó uit de hand liep, met zoveel plezier op zijn beloop heb gelaten.”

Dat zegt Mr. Pieter van Vollenhoven (1939) over zijn optredens met zijn Gevleugelde Vrienden Louis van Dijk en Pim Jacobs. Na vijf jaar hebben zij zo'n honderd concerten voor uitverkochte zalen achter de rug. Hun derde gouden cd komt binnenkort in zicht. Een bedrag van ongeveer twee miljoen gulden kon door de concerten worden overgemaakt naar het Fonds Hulp aan Slachtoffers, waarvan Mr Pieter van Vollenhoven voorzitter is.

De grappen over zijn pianospel zijn verdwenen. Velen hebben nog wel wat moeite met zijn dubbelrol, maar daarnaast toch ook bewondering voor deze man, die gelet op de omstandigheden waarin hij verkeert, wel behoorlijk zijn nek uitsteekt om de slachtofferhulp te dienen.

“Natuurlijk vragen velen zich af hoe het met mijn pianospel is gesteld. Allereerst is het aardig om te weten, dat wij met zijn drieën doorgaan en vergeet niet, dat Pim en Louis op dit gebied een reputatie hebben te verliezen!

“Mag ik in dit verband ook opmerken, dat onlangs toch een mevrouw op mij afkwam, die zei: 'Mijnheer Van Vollenhoven, ik heb genoten van Uw concert en - nu komt het - ook van Uw pianospel! En ik kan het weten, want ik ben pianolerares.' Jammer dat er op zo'n moment nooit een journalist aanwezig is, maar zo'n opmerking geeft toch te denken.

“Na onze eerste concerten over 'The Gershwin Years' hebben wij nu de muzikale schijnwerper gezet op 'The History of the Musical'. Het programma bestaat uit muziek, informatie over de musicals Show-Boat (1927) tot Miss Saigon (1989) en een enkele grap. Dit programma schrijf ik zelf, hetgeen veel tijd kost, vandaar dat ik hoop dit programma nog even te kunnen doorzetten. Ik spreek tijdens ons optreden ook de verbindende tekst, waarover velen opmerken: 'Ik wist niet dat U dat kon' of 'Hoe kunt U dat allemaal onthouden?'

“Nu, dat wist ik aanvankelijk ook niet, maar oefening baart kennelijk toch kunst en geheugenpillen helpen ook. Het samenspelen met Louis en Pim is een feest, mits de zaal natuurlijk niet harder gaat klappen als ze 'alleen' spelen. Meestal dreig ik dan met een solostuk. Dat scheelt!

“Tijdens concerten worden er dia's vertoond, onder andere sponsordia's waarin wij zelf figureren. Daar kijkt men aanvankelijk misschien wat vreemd tegen aan, maar ze zijn altijd goed voor een gulle lach uit de zaal. Bij het maken ervan hebben we zelf ook veel plezier gehad. Natuurlijk zijn dat voor mij grensgevallen, maar zelfs een grensgeval kan heel geestig zijn.

“Het geld is bestemd voor de slachtoffers van het verkeer en van misdrijven. Het geconfronteerd worden met hun leven en hetgeen hen is overkomen, vormt voor mij de drijfveer om mij voor de veiligheid te blijven inzetten. Bijvoorbeeld voor een puntenstelsel, waarover in 1978 mijn eerste advies als voorzitter van de Raad voor de Verkeersveiligheid ging. Nu komt het er in 1995 aan.

“Kortom, ik ga door met mijn concerten, todat iedere Nederlander, al is met maar voor twee gulden, donateur is geworden van het Fonds Hulp aan Slachtoffers. Het gironummer is 6700!”

    • Kasper Jansen