Kolonisten blokkeren de wegen na aanslag

JERUZALEM, 8 NOV. Duizenden bewoners van joodse nederzettingen in de bezette gebieden zijn vanmorgen de straat opgegaan om te protesteren tegen de dood van Efraim Ayubi, die gisteren bij Hebron werd doodgeschoten door gewapende Palestijnen. Bij deze aanslag raakte rabbi Haim Druchman gewond. De moslim-organisatie Hamas heeft de verantwoordelijkheid voor deze aanslag op zich genomen. Een woordvoerder van het Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina zei in Damascus dat zijn organisatie verantwoordelijk was voor de aanslag op de rabbijn.

Honderden kolonisten, van wie velen gewapend, staken banden in brand en blokkeerden wegen waardoor het verkeer tussen de bezette gebieden en Israel grotendeels onmogelijk werd gemaakt. Talrijke Palestijnse arbeiders verschenen daardoor niet op hun werk in Israel. Bij de acties zijn negen bewoners van nederzettingen aangehouden. In de loop van de ochtend werden de blokkades opgeheven.

De Israelische minister van volksgezondheid, Chaim Ramon, die bekend staat als een 'duif', zei dat de cirkel van geweld in de bezette gebieden geen gevolgen zal hebben voor de uitvoering van het vredesakkoord tussen Israel en de PLO. Ramon zei dat veel mensen in de nederzettingen de aanslag op rabbi Druckman als excuus gebruiken om hun streven naar annexatie van de bezette gebieden door Israel kracht bij te zetten. Bij de acties van vanmorgen zijn in elk geval twee Palestijnen gewond geraakt. De auto waarin ze zaten werd onder vuur genomen. Deze aanslag was, volgens radio Israel, het werk van de radicale Kach-organisatie. Gisteren raakten zeven Palestijnen gewond, van wie er drie in Arabische ziekenhuizen zijn opgenomen. (Reuter, AFP)