Koers van Akzo keldert fors na plan voor emissie

AMSTERDAM, 8 NOV. De koers van Akzo is vanochtend fors gezakt nadat duidelijk werd dat de fusie met het Zweedse Nobel zal worden gefinancierd met een aandelenemissie. Na het middaguur lag het fonds 13,20 gulden lager op 184 gulden.

AMSTERDAM Bij opening van de beurs hadden veel handelaren moeite hun houding te bepalen ten opzichte van Akzo. Maar de conclusie dat de aandelenemissie, waarmee de fusie met Nobel zal worden gefinancierd, een bescheiden winstverwatering tot gevolg zou hebben leidde tot een groot aanbod van aandelen Akzo. “De winstverwatering zal echter kleiner zijn dan tien procent per aandeel”, stelde topman A.A. Loudon vanochtend na een lang weekeinde van onderhandelingen de beleggers enigszins gerust.

Per saldo bleek het verlies van Akzo daarom nog wel mee te vallen. Vorige week was Akzo met een koersstijging met 9,98 procent naar 197,20 gulden na Hoogovens de grootste stijger op de beurs. “Er heerste toen zelfs de opvatting dat de koers van Akzo zelfs boven de 200 gulden nog wel even zou doorgroeien”, vertelde een handelaar vanochtend.

Per aandeel Nobel biedt Akzo circa 29,6 kroon (6,96 gulden) in aandelen of 26,5 kroon (6,23 gulden) in contanten. De concerns hanteren een formule van één aandeel Akzo tegenover 28,5 aandeel Nobel Industries. Het bod van Akzo op Nobel is gebaseerd op de slotkoers van het aandeel Akzo van afgelopen vrijdag. Voor de financiering van het bod zal Akzo 1,3 miljard uit de markt halen via onderhandse plaatsing van aandelen bij institutionele beleggers over de gehele wereld met uitzondering van de Verenigde Staten.

De rest van de markt was aan de vriendelijke kant. Vanuit de optiebeurs sijpelde wat vraag binnen, maar aan de andere kant was er een lagere dollar. Ook de lagere koersen op de obligatiemarkt werkten tegen. De EOE-index zakte ruim twee punten terug naar 380,47.

Het stokken van de fusie-onderhandelingen tussen KLM, SAS, Swissair en Austrian Airlines had weinig invloed op de koers van het Nederlandse luchtvaartaandeel. KLM was na de middag maar zes dubbeltjes lager dan de slotkoers vrijdag op 40,20 gulden.

TOKIO Vandaag kwam na vier achtereenvolgende dagen een eind aan de koersdaling op de beurs van Tokio. De Nikkei-index van 225 fondsen werd vorige week meegesleept naar een voorlopig dieptepunt door de sombere prognoses over het uitblijvende herstel van de Japanse economie. Vandaag sloot de Nikkei-index op 18.625,16 punten, 34,70 punten hoger dan vrijdag. Handelaren spraken van een licht technisch herstel na de forse koersverliezen afgelopen week. Er werden op een rustige beurs ongeveer 240 miljoen aandelen verhandeld.