Jeltsin wil zijn termijn tot '96 toch nog volledig uitdienen

MOSKOU, 8 NOV. Boris Jeltsin wil zijn volledige termijn als Russische president uitdienen in plaats van vervroegde presidentsverkiezingen te houden op 12 juni, zoals hij eerder had beloofd. Jeltsin wordt in zijn standpunt gesteund door premier Tsjernomyrdin en de Amerikaanse president Clinton.

“Ik ben tegen het houden van de volgende presidentsverkiezingen in juni 1994. Ik geloof dat het huidige presidentiële mandaat volledig gebruikt moet worden tot 1996”, zo zei Jeltsin volgens het persbureau Interfax zaterdag tijdens een bijeenkomst met journalisten.

De 62-jarige president kondigde aan dat hij in 1996 dan niet opnieuw kandidaat zal zijn. “Iedereen weet hoeveel klappen ik al heb moeten verdragen. Dat wordt te veel voor één mens.” Jeltsin zei het als belangrijke taak te beschouwen de komende periode een geschikte opvolger te vinden, wiens kandidatuur hij vervolgens zal bepleiten bij de kiezers.

Boris Jeltsin werd in 1991 als predident gekozen voor een periode van vijf jaar. Nadat hij op 21 september het parlement had ontbonden, beloofde hij behalve vervroegde parlementsverkiezingen in december ook vervroegde presidentsverkiezingen in juni. Bij latere herhalingen van die belofte voegde hij er aan toe dat de uiteindelijke beslissing aan het nieuw te kiezen parlement zou zijn.

Jeltsin heeft zaterdag niet met zoveel woorden gezegd dat hij de verkiezingen zal afgelasten. Onduidelijk is nog of hij dat alsnog zal doen, of dat hij rekent op een beslissing dienaangaande van het nieuwe parlement. Een derde mogelijkheid om van de presidentsverkiezingen af te komen is een aanhangsel bij de nieuwe grondwet.

Pag.5: Clinton stelt zich achter Jeltsin op

De nieuwe grondwet wordt op 12 december in een referendum aan de bevolking voorgelegd en volgens onbevestigde berichten bevat de tekst een aanhangsel waarin onder andere wordt bepaald dat de eerstvolgende presidentverkiezingen worden gehouden in 1996.

Premier Tsjernomyrdin noemde Jeltsins opvatting gisteren “absoluut correct”. “Het is de opvatting van een zeer fatsoenlijke en verantwoordelijke man, bewust van zijn burgerplicht aan het land en aan elke burger”, zo zei Tsjernomyrdin tegen het persbureau ITAR-TASS. Medewerkers van de president hebben al eerder gezegd dat de aankondiging van Jeltsin in september onder druk was gedaan. Ook de Amerikaanse president Clinton stelde zich achter Jeltsin op. “Zolang hij de democratie bevordert, zolang hij de rechten van de mens onderschrijft, zo lang hij hervormingen doorvoert, denk ik dat de Verenigde Staten hem moeten steunen”, aldus Clinton.

De leider van de conservatieve Agrarische Partij in Rusland, Michail Lapsjin, beschuldigde Jeltsin echter van “misleiding van het volk”. “De mensen geloofden in de belofte van de vervroegde presidentsverkiezingen en kwamen tot rust (na de turbulente machtsstrijd tussen Jeltsin en het parlement, red.). Nu blijkt het een politieke truc te zijn”, aldus Lapsjin.

De Agrarische Partij leverde dit weekeinde veruit de meeste handtekeningen in bij de commissie die de parlementsverkiezingen van december organiseert, namelijk 500.000. De minimale hoeveelheid handtekeningen, benodigd om als partij te worden geregistreerd voor deelname aan de verkiezingen, is 100.000. Van de meer dan twintig partijen die mee willen doen, verkeert alleen de partij van de orthodoxe communist Sergej Baboerin nog in onzekerheid: de partij heeft gemeld dat afgelopen vrijdag onbekende gemaskerde mannen 20.000 handtekeningen hadden geroofd.