Ivanisevic zegeviert in Parijs

PARIJS, 8 NOV. Goran Ivanisevic heeft zijn gevecht voor herstel van zijn reputatie in Parijs voortgezet. De 22-jarige Kroaat speelde afgelopen week in sportpaleis Bercy het beste tennis uit zijn loopbaan. Hij versloeg de bijna complete wereldtop op weg naar de finale en gaf gisteren Andrei Medvedev geen schijn van kans: 6-4, 6-2 en 7-6.

Door de overwinning in Parijs verdiende Ivanisevic niet alleen zes ton, maar steeg hij van de elfde naar de achtste plaats op de wereldranglijst. Hij passeerde Becker, Chang en Muster en werd groot kanshebber op deelneming over tien dagen aan de Masters in Frankfurt, het lucratieve toernooi van de beste acht van de wereld.

De Kroaat was in Parijs fysiek en mentaal in topvorm. Hij stond in zijn derde opeenvolgende finale, verloor in Stockholm (Stich), won in Wenen (Muster) en behaalde gisteren zijn tweede toernooizege in dit jaar en zijn tiende in zijn carriere. Met brute kracht baande hij zich in de Franse hoofdstad over de ruggen van Svensson, Chang, Sampras en Edberg een weg naar de finale.

Zijn opslag was dodelijk. Hij sloeg 97 aces in vijf wedstrijden en scoorde 87 procent op zijn eerste service. Maar het meest opzienbarende was zijn mentale veerkracht. Onder alle omstandigheden behield hij zijn concentratie. Geen vliegende rackets, geen stroom van zelfverwijten, Goran Ivanisevic bezat eindelijk de zelfdiscipline die coach Brett al zo lang probeerde er in te hameren.

Ivanisevic had tot de herfst een beroerd tennisjaar. Door een blessure miste hij de Australian Open en ook in de andere grand slams voldeed hij niet aan zijn beschermde posities. Hij haalde finales in Doha en Rome, maar gleed op de ranking van vier naar elf. Pas drie weken geleden vond hij zijn zelfvertrouwen terug.

In Parijs zette hij die lijn voort. Zijn overwinning op Edberg in de halve finale was indrukwekkend. Edberg leverde niet één keer zijn opslag in, maar verloor wel de partij, 6-4 6-7 6-7. Het duel bracht de 13.000 toeschouwers in het sportpaleis Bercy in extase. Edberg voelde zich bij vlagen hulpeloos.

Medvedev bereikte in Parijs zijn eerste indoorfinale in zijn loopbaan. De 19-jarige Oekrainer flirtte in alle wedstrijden met de nederlaag, maar bleef op de been. Tegen de Fransman Boetsch, 22 van de wereld, was hij op 2-6 4-5 en 0-30 twee klappen verwijderd van de uitschakeling, maar Boetsch, die Bruguera en Becker had verslagen, miste in die fase het killersinstinct. Medvedev ging alsnog aan de haal met de overwinning, 2-6 7-6 7-5.

In Sao Paulo (gravel) werd Berasatequi winnaar. De als derde geplaatste Spanjaard versloeg de Tsjech Dosedel in twee sets, 6-4 6-3. In Oakland won Martina Navratilova de eindstrijd, waarvoor ze zich voor de achtste keer had geplaatst. Ze versloeg Zina Garrison in twee sets, 6-2 7-6. Het 37-jarige fenomeen versloeg in de halve finale de twintig jaar jongere Davenport, professional sinds februari en sindsdien gestegen naar de 21e plaats op de wereldranglijst, in drie sets, 1-6 6-3 7-5.