Foto: VLISSINGEN - De lading van de Gur Mariner ...

Foto: VLISSINGEN - De lading van de Gur Mariner werd vandaag nog tentoongesteld aan aspirant-kopers voordat zij morgen geveild zal worden. De Gur Mariner werd in 1990 een van de eerste slachtoffers van het VN-handelsembargo tegen Irak.

Het schip was met een lading van ongeveer 50 miljoen dollar op weg naar Irak en werd in Vlissingen aan de ketting gelegd. De Gur Mariner mocht na enkele dagen vertrekken, maar de lading moest in Vlissingen achterblijven. Het rijk heeft inmiddels ongeveer drie miljoen gulden aan opslagkosten betaald. De Dienst der Domeinen stapte kortgeleden naar de rechter om toestemming te krijgen de lading te mogen verkopen. De rechter bepaalde dat dit na 1 januari 1994 mocht gebeuren. Een aantal Amerikaanse zakenlieden was de staat echter voor. De Amerikanen hebben een vordering van ongeveer 20 miljoen gulden op de staat Irak, en willen via de opbrengst van de lading hun rekeningen vereffenen. De Staat der Nederlanden zal een deel van de opbrengst van de veiling claimen. De lading bestaat onder meer uit vrachtwagens en een complete inrichting voor een bandenfabriek. (Foto NRC Handelsblad / Leo van Velzen)