Deltavlieger in de boksring: 'Wie noemt me laf?'

Kan het alleen in Amerika? Een wereldkampioenschap zwaargewicht boksen, waar een propellor-aangedreven deltavlieger de ring komt binnenzeilen. Het gevecht tussen Holyfield, die later won, en Bowe lag twintig minuten stil. Een toeschouwer raakte gewond, de zwangere vrouw van Bowe viel flauw en moest naar het ziekenhuis. “Het was beangstigend”, zei Holyfield.” Hij werd herinnerd aan de aanslag op tennisster Monica Seles, die dit voorjaar door een fan met een mes in haar rug werd gestoken.

De 30-jarige indringer had zijn daad zorvuldig voorbereid. Op zijn antwoordapparaat stond de volgende boodschap. “Ik ben nog nooit met een bungee-koord van een brug gesprongen. Maar wie noemt me laf? Ik ben niet laf. En als ik het niet overleef, laat uw naam en nummer achter.” Het klinkt als een doodgewone dag in Las Vegas.

Sport telt wel meer bizarre incidenten. Op 15 november 1970 schoot doelman Eddy Treytel in de wedstrijd Sparta - Feyenoord met een geweldige uittrap een kokmeeuw uit de lucht die boven Spangen cirkelde. De meeuw werd in de tribune gegooid. De Papendrechtse groentenhandelaar Ad Stam raapte het dode dier op, liet de meeuw opzetten en gaf hem een paar maanden later cadeau aan Treytel. In het cricketmuseum in het Londense Lord's staat een opgezette spreeuw die door een klap van T. N. Pearce van het leven werd beroofd.

Tijdens een Brazilaanse voetbalwedstrijd in 1952 haalde een toeschouwer zijn geweer tevoorschijn. Hij legde aan en schoot de bal uit de lucht die op weg was naar het doel van de thuisploeg. Een Engelse doelman werd in 1970 tijdens een wedstrijd aangevallen door een hond. De keeper viel zo ongelukkig dat hij zich blesseerde en zijn carrière moest beëindigen. Dezelfde speler, Chic Brodie van Brentford, kreeg ook eens een handgranaat in zijn doelgebied geworpen. Pas toen het ding niet ontplofte, ondekte Brodie dat het een ongevaarlijk replica was.

In de olympische marathon van 1904 in St. Louis werd een zwarte Zuid-Afrikaanse atleet van het parcours gejaagd door honden en legde de Amerikaan Fred Lorz het halve traject per vrachtauto af. Lorz stond al op de foto met President Roosevelt en zou de medaille overhandigd krijgen, toen het bedrog uitkwam. Hij werd voor het leven geschorst. Rosie Ruiz moest de overwinning in de marathon van Boston in 1980 inleveren, toen de organisatie ontdekte dat ze onderweg van de metro gebruik had gemaakt.

De Nederlandse wielrenner Rini Wagtmans demarreerde aan het einde van de jaren zestig tijdens een Tour-etappe uit het peloton. De Brabander nam enige straatlengten voorsprong, stapte af, verstopte zich achter een schutting, liet de grote groep passeren en sloot achteraan aan. Het peloton bleef kilometers lang jagen op de 'ontsnapte koploper'.

Topatleten worden voortdurend lastig gevallen door amateurs die even mee willen doen. Tijdens de Olympische Spelen van 1972 zag een onverlaat kans twee ronden mee te rennen op de atletiekbaan, voordat veiligheidsagenten hem wisten te overmeesteren. In 1976 speelde de kraandrijver Maurice Flitcroft mee in de British Open golf. Hij ging rond in 121 slagen, had nog nooit eerder achttien holes gespeeld.

Bij sleehondenrennen in 1991 verloor Dee Dee Jonrowe haar kansen op de zege, omdat twee van haar zestein honden de wedstrijd onderbraken om de liefde te bedrijven. Begin jaren tachtig, tijdens de cricket-testmatch tussen Enegeland en Australë, maakte Erica Roe naam als de eerste vrouwelijke streaker. Velen hebben dat haar nagedaan.