De judobond gaat zijn topjudoka's betalen. Op ...

De judobond gaat zijn topjudoka's betalen. Op korte termijn zullen olympische kandidaten een bedrag ontvangen als een toelage op de financiële tegemoetkoming die zij al van NOC*NSF ontvangen. De judobond vult aan tot het minimumloon. De financiële regeling behoort tot het besluit van de JBN meer geld te investeren in topsport.

Met deze extra kosten is een bedrag van ongeveer 100.000 gulden gemoeid, die zullen worden gedekt door sponsorgelden. Daarnaast zal de contributie van de bijna 60.000 judoleden met ƒ 1,70 per jaar worden verhoogd. De opbrengst zal worden aangewend voor trainingsstages en afvaardiging van judoselecties naar het buitenland.

Nederlandse judoka's die op Europese- en wereldkampioenschappen medailles behalen krijgen sinds kort prijzengeld dat wordt bijeengebracht door de zogenoemde Gouden Banden Club, een sport businessclub. Een wereldkampioen ontvangt tienduizend gulden, een Europees kampioen vijfduizend.

Vijf van de zeven Nederlandse titels bij de mannen werden zondag in Den Bosch veroverd door judoka's van sportschool Kenamju uit Haarlem, waarvan vrouwenbondscoach Cor van der Geest eigenaar en coach is. Deze unieke score werd behaald door Patrick van Kalken (tot 60 kilo), Benito May (tot 65), Danny May (tot 78), Maarten Arens (tot 86) en Ben Sonnemans (tot 95). De twee andere titels waren voor Edwin Steringa (tot 71) en Gert Catsburg (boven 95).