Criminele cliënt van Nusse Brink blijkt vermoord

AMSTERDAM, 8 NOV. De cliënt met criminele achtergrond van het effectenhuis Nusse Brink is vermoord. Zijn verkoolde lichaam, dat vorige week woensdag werd gevonden, is dit weekeinde door de politie geïdentificeerd.

Een politiewoordvoerder bevestigde vanmorgen dat het gaat om de 29-jarige M. V., de op één na grootste cliënt van Nusse Brink. De politie doet op het moment ondermeer onderzoek naar witwaspraktijken van Nusse Brink voor deze V.

Het verkoolde lichaam van V. werd woensdagochtend aangetroffen in een uitgebrande auto in het recreatiegebied Spaarnewoude. V. woonde in Spanje, maar verbleef regelmatig in de Noordhollandse plaats Bergen.

Een bijstandsteam van de recherche onderzoekt of V., die banden zou hebben onderhouden met de drugshandel, het slachtoffer is geworden van een afrekening in het criminele milieu. De relatie tussen Nusse Brink en V. werd onderhouden door een fiscaal jurist die ook salarisadministratie deed bij Nusse Brink. Deze fiscalist had volgens bronnen bij Justitie banden met het drugssyndicaat van Klaas Bruinsma, die in 1991 werd vermoord.Een beurswoordvoerder weigerde vanmorgen ieder commentaar op de moord op V. Uit een vertrouwelijk rapport dat het controlebureau van de beurs heeft opgesteld blijkt dat V. op 2 augustus dit jaar een bedrag aan effectenposities bij Nusse Brink van ruim 5,4 miljoen gulden had uitstaan.

Uit het beursrapport blijkt dat twee van de drie directeuren van Nusse Brink door V. zijn bedreigd, nadat de commissionair “niet overeengekomen transacties” had verricht. Een van de directeuren tekende vervolgens “onder dwang” een schuldbekentenis aan V. van 1,7 miljoen gulden.

V. maakte voor zijn beurstransacties gebruik van een rekening bij de Kas Associatie (Kas Ass), de bank van de beurs waar de kleinere commissionairs hun rekeningen aanhouden. De bedreigde directeur had van V. een volgens de beurs “zeer ruime” volmacht om transacties te verrichten. De nota's van deze transacties werden niet zoals gebruikelijk naar V. gezonden, maar opgespaard en door één van de directeuren naar de cliënt gebracht. Deze ongebruikelijke gang van zaken was aanleiding voor curator Schimmelpenninck van het failliete Nusse Brink om begin augustus aangifte bij de politie te doen. Schimmelpenninck heeft beslag laten leggen op bezittingen van V., die nog een schuld had bij Nusse Brink.