Concern al 10 miljard dollar waard; Viacom doet hoger bod op Paramount

NEW YORK, 8 NOV. In een verrassende stap heeft tv-produktiemaatschappij Viacom eergisteren haar bod op Paramount Communications verhoogd met 5 dollar tot 85 dollar per aandeel. De waarde van het bod staat nu op 10,1 miljard dollar.

De jongste stap van Viacom was opzienbarend omdat het vorige bod op Paramount van Viacom zelf was. De afgelopen dagen werd druk gespeculeerd over een bod van rivaal QVC Network. Verwacht wordt overigens dat QVC deze week Viacom opnieuw zal overbieden.

De strijd om Paramount Communications begon zeven weken geleden toen Viacom en Paramount een fusieovereenkomst tekenden. Paramount omvat een filmstudio, verschillende tv-zenders, Amerika's grootste uitgeverij Simon & Schuster, Madison Square Garden en twee Newyorkse sportclubs. Een week later mengde QVC zich in de fusieplannen met een hoger bod op Paramount. Sindsdien hebben de partijen met de steun van financiers een paar maal hun biedingen verhoogd. Nynex en Blockbuster hebben 1,8 miljard aan Viacom toegezegd en Liberty en Comcast hebben 1 miljard beloofd aan QVC.

“Viacoms besluit om het bod voor de Paramount-aandeelhouders te verhogen”, zo liet Viacom-topman Sumner Redstone in een verklaring weten, “bevat een boodschap die onderhand luid en duidelijk te horen moet zijn: Viacom is vastbesloten tot een lange-termijnrelatie met Paramount.”

Ook QVC is echter vastbesloten om het bieden op de laatste onafhankelijke studio voort te zetten. Het bedrijf zou onderhandelingen voeren met telefoonmaatschappij Bell South, die anderhalf miljard dollar voor de overname zou willen financieren. Daarmee zou een bijdrage van 500 miljoen, toegezegd door Liberty Media, overbodig zijn.

Het probleem van een gezamenlijke deelname van telefoonmaatschappij Bell South en Liberty in Paramount is dat de federale handelscommissie (Federal Trade Commission) de overname zou kunnen tegenhouden wegens antitrustbezwaren. Liberty, dat 22 procent bezit van QVC, is namelijk ook al bezig te fuseren met kabelexploitant TCI, dat op zijn beurt weer zal samengaan met Bell Atlantic, een andere telefoonmaatschappij. Dit conglomeraat zou zoveel macht bundelen dat goedkeuring van de fusies onwaarschijnlijk is.

Waarnemers verwachten dat QVC snel met een nieuw bod zal komen, omdat het bekendmaken ervan aan een tijdslimiet is gebonden. Paramount-aandeelhouders hebben tot de 22ste van deze maand de tijd om op Viacoms bod te reageren, en enkele dagen meer voor dat van QVC.

    • Lucas Ligtenberg