Cliff uit de hemel in de Ahoy

Concert: Cliff Richard. Gehoord: 7/11 Ahoy, Rotterdam.

“Vrolijk kerstfeest!” Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen, moet Cliff Richard gedacht hebben. De 53-jarige zanger besloot gisteren zijn keurig verzorgde show in de Rotterdamse Ahoy met een stichtelijk kerstlied. Om het overzichtelijk te houden, werd zijn tot 1958 terugvoerende repertoire in min of meer chronologische volgorde afgewerkt. The Young Ones droeg hij op aan 'alle jonge mensen van beneden de 54'.

In de pauze rookt vijftienjarige Sabine een shaggie. Ze draagt een gloednieuw t-shirt met de beeltenis van de eeuwig jong ogende zanger. “Ik ben er mee opgegroeid,” zegt ze wereldwijs. “Mijn moeder draait thuis niets anders dan platen van Cliff. Ik ga ook wel naar andere concerten, hoor. Laatst ben ik nog bij New Kids On The Block geweest.”

Ooit begon Cliff Richard als een Elvis-imitator. Ook nu nog staat All Shook Up op het programma, gebracht met de overtuiging van een frisgewassen koorknaap. “'De grootste invloed in mijn leven,” haast Cliff zich erbij te vermelden, “is altijd Jezus geweest.” We mochten eens denken dat hij slechte bedoelingen had met Devil Woman, zijn favoriete nummer sinds hij er een Australische fan mee op het rechte spoor heeft gebracht.

Na de nostalgische tienerklanken van voor de pauze, was het tijd voor de lichteffecten. Een muur van lampjes liet alleen een bewegend silhouet zien. In de smartlap From A Distance daalde Cliff uit de hemel neer, om in zijn zilverkleurig kostuum neer te komen op een als ruimteschip uitgemonsterd podium. Synthesizers en laserlicht moesten aantonen dat een artiest nooit te oud is om met zijn tijd mee te gaan. Een houterige rock & roll-medley werd ternauwernood gered door de nog altijd even soepele danspassen.

Als een ware professional werkte Cliff zijn show af, met de vakmatige houding van de dompteur die voor de duizendste maal zijn leeuw door de hoepel laat springen. Vooral bij de zoetsappige middle of the road-muziek van zijn recente platen, zorgde de lichtshow voor de broodnodige verstrooiing. Het sneeuwde uitbundig, toen de kerstgedachte werd uitgedragen in Mistletoe and Wine. De ordedienst zag erop toe dat het beschaafd amusement voor jong en oud niet te opwindend werd, want wie uit enthousiasme op een stoel ging staan, werd onverbiddelijk teruggefloten.

    • Jan Vollaard