Bomaanslag op Lachmon werk van terreurgroep

PARAMARIBO, 8 NOV. Onbekenden hebben met granaten en molotov-cocktails aanslagen gepleegd op de Surinaamse parlementsvoorzitter J. Lachmon en de invloedrijke handelaar D. Sardjoe. Beiden bleven ongedeerd.

De daders zijn spoorloos. De aanslagen zijn niet opgeëist maar de politie beschikt over aanwijzingen dat ze zijn gepleegd door een nieuwe terreurgroep, het Revolutionaire Actie Front. Dat stelt zich, blijkens een pamflet, ten doel Suriname te bevrijden van de tarantula's, een Surinaamse uitdrukking voor profiteurs en corrupte politici en ambtenaren.

De aanslag op Lachmon is in felle bewoordingen veroordeeld door president Ronald Venetiaan, die Lachmon direct thuis bezocht, en door de meeste politieke leiders. Minister van justitie Girjasing heeft in een verklaring een verband gelegd tussen de aanslagen en de aankondiging van de oppositiepartij NDP van ex-bevelhebber Bouterse dat deze haar acties om de regering vóór Kerstmis tot aftreden te dwingen, zal verscherpen. Justitie zal als dat het geval is “hard optreden”, aldus Girjasing.

Girjasings uitspraken werden gisteren gehekeld door de fractieleider van de NDP, Jules Wijdenbosch. Hij verklaarde er zeker van te zijn dat “geen enkele politieke partij, parlementair en buitenparlementair, de hand in deze zaak kan hebben gehad”. De NDP meent dat dit soort acties niet door politieke motieven worden ingegeven, maar door de slechte sociaal-economische situatie. Wijdenbosch verklaarde dat de acties van de NDP om de regering te doen aftreden worden voortgezet.

Beide aanslagen hadden plaats in de vroege zaterdagochtend. Bij de woning van Lachmon in de elitewijk Zorg en Hoop ontplofte rond drie uur een granaat. Lachmon en zijn echtgenote waren op het moment van de aanslag thuis maar bleven ongedeerd. Twee bij de woning gestationeerde bewakers liepen lichte verwondingen op. De granaat kwam terecht op de veranda. Schuifdeuren, luiken en plafond werden vernield.

Vrijwel gelijktijdig werden een granaat en twee molotov cocktails door een ingeslagen ruit gegooid bij een auto-showroom van de handelaar Sardjoe gegooid. De granaat ontplofte niet, doordat de pen bleef vastzitten. Het projectiel bleek bij politie-onderzoek een registratienummer te hebben van het Nationaal Leger. Begin dit jaar werd een arsenaal aan wapens en springstof gestolen uit een militaire opslagruimte.

De 74-jarige Lachmon, die voorzitter is van de Vooruitstrevende Hervormings Partij (vroeger Verenigde Hindoestaanse Partij), was gisteren aanwezig op een partijbijeenkomst waar hij verklaarde dat hij “niet voor intimidatie uit de weg zal gaan” en daarom nu zeker niet uit de politiek zal gaan, maar de partij zal blijven leiden.