Amusement is hoofdzaak als sterren koken op tv

De formule is klassiek: koken op de televisie met een bekende ster. Berend Boudewijn deed het al jaren en jaren geleden in een KRO-keuken waarin hij onder andere Peter Sellers en Donald Pleasence ontving. Op de Nederlandse televisie zijn op het ogenblik twee soortgelijke programma's te zien. Joop Braakhekke, die de Amsterdamse zender AT5 verliet, kookte gisteren voor de eerste keer voor de AVRO. Catherine Keyl heeft samen met topkok Jon Sistermans, die ooit met Braakhekke samenwerkte, het programma 'Koken met een ster' voor RTL4, dat al enkele keren te zien was. Amusement is hoofdzaak. Kijken hoe je iets koken moet bijzaak.

Gisteravond was schrijver Herman Pieter de Boer, die in het geheel niet koken kan maar graag een pak chocolade hagelslag in de mond leeggiet, de hoofdgast in 'Koken met een ster'. In een half uur tijd moet er in dit programma wel erg veel worden afgewerkt. Er moet geconverseerd met de hoofdgast die ook nog bijgasten mag meenemen. Sistermans maakt twee, al flink voorgekookte gerechten af, waar de hoofdgast kennelijk niets mee te maken heeft, en hangt er een beetje als kokvormig aanhangsel bij. Keyl legt de vaktermen die de kok gebruikt uit voor het gewone volk. Hubrecht Duijker heeft wijnadviezen en een 'wijnwijsheid van de week' voor de kijkers en Raya Lichansky geeft tenslotte nog een extra recept voor 'de makkelijke maandag'. Veel gedoe allemaal. Maar als de hoofdgast leuk is, scheelt dat stukken. Herman Pieter de Boer meldde, terwijl hij vaag in de pan roerde: “Misschien is het wel leuk hoor, koken”. En na het proeven van de mosterdsaus bij de met niertjes gevulde kalfsoesters verklaarde hij gedecideerd: “Heerlijk. Niets meer aan doen”.

Dat het programma wordt gesponsord is duidelijk. Het reclameblok tussen hoofd- en nagerecht puilt uit van keukenspullen die bekend voorkomen. De aftiteling lijkt de Gele Gids wel.

Joop Braakhekke presenteerde, iets minder ontspannen dan wij in Amsterdam gewend waren, gisteren voor de eerste keer zijn programma 'Kookgek', waarin ook hij een bekende Nederlander ontvangt. Deze keer was dat Nelly Frijda. Als we straks alle bekende sterren een keer hebben gehad kan er altijd nog geruild worden: Frijda bij Keyl en De Boer bij Braakhekke. Vooral die laatste combinatie lijkt me leuk. Braakhekke kookt op een ironische (een zeldzaam verschijnsel in de culinaire wereld) en aanstekelijke manier die doet denken aan de stijl waarin de Engelse kok Keith Floyd, die al jaren voor de BBC met een draagbaar fornuis en een cameraploeg door de wereld trekt, kookt. Joop maakt in een kwartier een smakelijk en niet te moeilijk gerecht. “Het is geen hogeschool koken, maar eenvoudig. We koken dingen die u leuk vindt om te doen”. Braakhekkes filosofie is simpel: “Koken is net zo iets als aerobics en vissen. Je moet het leuk vinden om te doen. Anders kun je de knop wel omdraaien”.

Elke zondag kookt Jon Sistermans op RTL4 van 17.30 tot 18.15 uur. Joop Braakhekke voor de AVRO van 18.00 tot 18.15 uur. En om 19.15 bij Teleac nog enkele afleveringen van de cursus Exotisch koken.

    • Anne Scheepmaker