Akkoord over Utrechts stadsgewest

UTRECHT, 8 NOV. De provincie en de stad Utrecht hebben een slepend conflict over de vorming van een zelfstandig stadsgewest bijgelegd. Gedeputeerde Staten zijn akkoord gegaan met een sterke geografische uitbreiding van het stadsgewest Utrecht. Pas na een 'open evaluatie' over vier jaar zal besloten worden over de vorming van een stadsprovincie.

Het besluit van GS komt twee weken nadat het kabinet zich heeft gekeerd tegen een plan van gedeputeerden om een eind te maken aan het stadsgewest, dat opereert onder de naam Regionaal Beraad Utrecht (RBU). Hierin werkt de stad samen met negen omringende gemeenten, met uitzondering van Zeist. Volgens GS moest louter op provinciale schaal worden samengewerkt.

Staatssecretaris De Graaff-Nauta (binnenlandse zaken) heeft echter te kennen gegeven dat het RBU versterkt moet worden. GS willen nu dat Zeist en acht andere gemeenten op de Heuvelrug een samenwerkingsverband met het RBU vormen. Datzelfde geldt voor negen gemeenten aan de westkant van Utrecht, zoals Woerden en Lopik. Afzonderlijke gemeentelijke samenwerking in het Groene Hart wordt door GS afgewezen.

Burgemeester Opstelten van Utrecht, tevens voorzitter van het RBU, noemt de beslissing van de provincie 'pure winst voor het hele gebied'. Ook de gemeente Zeist heeft met instemming gereageerd.