WVC geeft geld aan Museum voor Volkenkunde

ROTTERDAM, 5 NOV. Het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden krijgt 15,5 miljoen gulden van WVC voor de financiering van de eerste fase van een verbouwing. Minister d'Ancona maakte dat gistermiddag bekend bij de opening van de tentoonstelling De glorie van Sri Lanka. Het geld is afkomstig uit de budgetten van het Deltaplan voor Cultuurbehoud en de Rijksgebouwendienst.

Het museum is gevestigd aan de Steenstraat, in het complex van het voormalige Academisch Ziekenhuis. De architect Martien Jansen heeft een plan opgesteld om het in een eigentijds museum te veranderen. De totale kosten van de verbouwing zijn geraamd op 53 miljoen. Het museum, dat per 1 januari 1995 zelfstandig wordt, beheert een van de belangrijkste verzamelingen in de wereld op het gebied van de niet-westerse culturen. Knelpunten in de huidige huisvesting zijn vooral de depots (behoud) en de publieksvoorzieningen. Met de 15,5 miljoen van WVC kan ongeveer de helft van het tentoonstellingsgebouw worden gerenoveerd, inclusief de bijbehorende depots.