Werkloosheid in Duitsland naar record sinds oorlog

BONN, 6 NOV. De werkloosheid in West-Duitsland is vorige maand met 60.000 gestegen tot het na-oorlogse record van 2,45 miljoen. In Oost-Duitsland was de stijging beperkter, namelijk met 6.000 tot 1,17 miljoen.

Terwijl deze records bekend werden gemaakt, bleven de regeringspartijen en de oppositionele SPD het gisteren in de Bondsraad oneens over de inkomensoffers die moeten gebracht voor arbeidstijdverkorting.

Kanselier Kohl, voor het eerst na vier jaar weer voor een debat in de Bondsraad (de Duitse Eerste Kamer, waarin de deelstaten vertegenwoordigd zijn), waarschuwde dat de economische recessie en de gedaalde concurrentiekracht van het bedrijfsleven dwingen tot verlaging van loonkosten en flexibeler werktijden. Kohl zei dat meer flexibiliteit nodig is om het industriële machinepark beter te benutten en meer werk te scheppen. Minister Günter Rexrodt (economische zaken, FDP) benadrukte echter dat korter werken alleen zin heeft bij evenwaardige inkomensachteruitgang.

SPD-voorzitter Scharping, premier van Rijnland-Palts, en Lafontaine, premier van Saarland, accepteerden wel de noodzaak van minder strakke werktijden en arbeidstijdverkorting. Maar Scharping wilde inzake inkomensoffers - waarover de vakbeweging nog onderhandelt bij Volkswagen dat tijdelijk een vierdaagse werkweek wil invoeren - niet méér zeggen dan: “Wij begrijpen dat volledig behoud van loon niet mogelijk is”. Hij zei dat thans vooral een betere verdeling van het beschikbare werk nodig is. Een probleem voor de SPD-voorzitter was dat zijn partijgenoot Schmidt, oud-kanselier ('74-'82), juist donderdagavond in een tv-interview had gezegd dat arbeidstijdverkorting maar in bepaalde gevallen een “tijdelijke” oplossing is, die niet overal kan worden toegepast en zonder volledig evenredige inkomensoffers bovendien eerder kostenverhogend en “zinloos” is. Alleen goedkoper, langer en harder werken helpt de recessie te boven komen, zei Schmidt.

De dramatisch snelle stijging van werkloosheid in Duitsland, elf maanden voor de volgende Bondsdagverkiezingen, zet dit debat extra onder druk. Niet alleen is daarmee een hoger totaal (3,5 miljoen werklozen) ontstaan dan ooit sinds de Duitse eenwording (oktober '90), maar ook is het aantal beschikbare banen in een jaar tijd met 629.000 gedaald tot iets boven 29 miljoen. Bovendien is het aantal werknemers dat te maken heeft met werktijdverkorting in een maand met 70.000 opgelopen tot 660.000.

    • J.M. Bik