WDR en De Mol ruziën over MCW

HILVERSUM, 6 NOV. De Westduitse omroepmaatschappij WDR overweegt een schadeclaim van enkele miljoenen guldens in te dienen tegen televisieproducent John de Mol. Volgens de WDR heeft De Mol de ziekenhuisserie Medisch Centrum West, waarvan de WDR een vertaalde versie uitzendt, in een ander jasje verkocht aan de Duitse commerciële concurrent RTL.

De Mol heeft zeventien miljoen mark gekregen voor de 170 afleveringen van Medisch Centrum West. Daarvan zijn er inmiddels 78 uitgezonden, de rest wordt nu vertaald en nagesynchroniseerd. Het is de bedoeling dat de tweede serie eind volgend jaar gaat lopen.

Volgens een woordvoerder van John de Mol lijken de series alleen uiterlijk op elkaar. De WDR bestrijdt dit. “We hebben afleveringen met elkaar vergeleken en die zijn tot in de dialogen identiek. Alleen de namen van de personen zijn anders, maar verder gebeurt er precies hetzelfde.”

Zo wordt in de vijfde aflevering van Medisch Centrum West en de tweede aflevering van Stadtklinik een telefoongesprek gevoerd tussen een verpleegster en ene Johan, zoon van een patiënt. De zoon hoort in dat gesprek dat zijn vader, die blind is geworden, wil dat hij langskomt. De dialogen verlopen langs dezelfde lijn en verschillen nauwelijks. De zoon wil geen contact meer met zijn vader en besluit de discussie met de opmerking dat hij zal komen. In de (vertaalde versie) van Medisch Centrum West zegt de verpleegster daarop: “Wann?” en antwoordt Johann: “Zu seinem Begräbnis.” In Stadtklinik zegt de verpleegster in dezelde scene: “Prima, und wann?” en antwoordt Johann: “Zu seiner Beërdigung.” Volgens de WDR is dit slechts één van vele voorbeelden.

John de Mol Produkties blijft er bij dat het gaat om twee zeer verschillende series. “Het zijn misschien geen appels en peren die je kunt vergelijken, maar appels en appels. Medisch Centrum West is een Nederlands, vertaald produkt, terwijl Stadtklinik een puur Duitse aangelegenheid is. Maar beide series spelen nu eenmaal in een ziekenhuis.”