Wall Street geeft Onno Ruding koude rillingen

AMSTERDAM, 5 NOV. De beurshandel van Wall Street bezorgt ex-minister van financiën en ex-voorzitter van de werkgeversorganisatie NCW Onno Ruding in een aantal opzichten koude rillingen.

De vice-president van de Amerikaanse Citibank was gisteren een van de gastsprekers in de RAI in Amsterdam, waar voor de vijfde keer de Dag van het Aandeel was georganiseerd.

Ruding hield de 1500 aanwezigen voor dat miljoenen Amerikanen voor het eerst in hun leven beleggen. Sinds 1990 hebben de beleggingsfondsen ongeveer 140 miljard dollar opgezogen. Eenderde van alle handel op Wall Street gaat door de handen van de fondsbeheerders. Juist die machtsconcentratie baart Ruding grote zorgen.

Weliswaar zijn de vooruitzichten nog goed, maar er hoeft maar iets negatiefs te gebeuren en de Newyorkse beurs laat de lucht uit de hausse lopen. Wall Street, zo maakte Ruding duidelijk, dreigt zichzelf in de eigen staart te bijten. Door de sterke verlaging van de rente tot het laagste peil in tien jaar zeggen veel Amerikaanse spaarders hun traditionele spaarrekeningen op. Per dag stroomt er bijna één miljard dollar naar de beleggingsfondsen.

De recordbeurs is volgens Ruding bijna twee jaar geleden kwetsbaar voor tegenvallers. Als de inflatie in de VS stijgt door de groei van de economie dan zal de centrale bank de rentetarieven verhogen. Hogere rente kan de nekslag zijn voor de euforische stemming op de effectenvloer.

De Europese beleggers zijn alvast gewaarschuwd. De beurzen in de 'oude wereld' hebben de neiging heel gevoelig te reageren op Wall Street, aldus Ruding die inmiddels bijna twee jaar bij de Citibank werkt.