Van Thijn sluit vijf verdachte wisselkantoren

AMSTERDAM, 6 NOV. Burgemeester Van Thijn van Amsterdam heeft gisteren de vijf wisselkantoren in de hoofdstad laten sluiten waartegen de politie op 19 oktober optrad in het kader van de operatie 'Gouden Kalf'.

De burgemeester heeft het besluit genomen op grond van de openbare orde. De feitelijke redenen zijn dat de wisselkantoren toeristen systematisch benadelen, dat werknemers en leden van de criminele organisatie die achter de wisselkantoren zitten, vuurwapens hebben en dat zij mensen hebben gedreigd met vuurwapens. De sluiting geldt voor onbepaalde tijd. Bij de inval van politie en FIOD op 19 oktober werd allerlei inventaris en 700.000 gulden aan vreemde valuta inbeslaggenomen. Volgens de politie speelden de kantoren een belangrijke rol bij het witwassen van geld dat afkomstig was van criminele transacties. In het laatste half jaar zouden de kantoren, die in handen waren van de Israelische familie E., in totaal 170 miljoen gulden hebben omgezet.