Sneller herstel van economie; Banengroei in VS is groter dan verwacht

NEW YORK, 6 NOV. De groei van het aantal banen in de Verenigde Staten bedroeg afgelopen maand 177.000. Het resultaat is beter dan verwacht. Analisten zien er dan ook een signaal in dat de economische groei verder doorzet.

De werkloosheid steeg vorige maand met 0,1 gestegen tot 6,8 procent van de beroepsbevolking. De stijging wordt vooral veroorzaakt door een toenemend aantal werkzoekenden.

De cijfers bevestigen dat de economie zich de laatste weken wat sneller herstelt dan voorheen. Positief was de stijging van het aantal banen met 12.000 in de produktiesector, waarvan driekwart in de automobielindustrie. Ook de bouw zag een werkgelegenheidstoename van 30.000 banen. De groei in de dienstensector (winkels, horeca) bedroeg 134.000 banen, maar veel daarvan zijn tijdelijk. De stijging van het gemiddelde uurloon en de gemiddelde werkweek in oktober wijzen ook op een toenemende vraag naar arbeidskrachten.

Analisten en economen zijn niet verrast door de cijfers van gisteren. Het is opnieuw een teken dat de economische groei in de VS na een lange sukkelperiode wat steviger fundamenten krijgt. Andere cijfers van de laatste week, zoals een produktiviteitsstijging en een explosieve groei nide huizensector, gaven al aan dat het beter gaat. Prognose is dat de groei van het bruto binnenlands produkt (BBP), de som van goederen en diensten van eigen bodem, over het vierde kwartaal in elk geval boven de 3 procent uitkomt.

“Deze cijfers zijn bemoedigend en passen in de trend”, zegt Kathleen Stephansen, econoom bij investeringsbank Donaldson Lufkin & Jenrette. “Het bevestigt dat de automobielsector en de bouw aantrekken. We hadden de goede cijfers van de autoproducenten al gezien en ook de toename in orders voor duurzame produktiegoederen was een goed teken. Wij zien nu voor het vierde kwartaal een groei van het BBP van 4 procent.” Stephansen verwacht wel een reactie daarop in de vorm van een terugslag in het tweede kwartaal van 1994.

De inflatie is bij al dit goede economische nieuws laag, maar de snellere groei heeft de kredietmarkten ongerust gemaakt. De vrees voor inflatie steekt alweer de kop op. Het rendementspercentage van de 30-jarige obligatie stijgt snel en de verwachting is dat rentestanden zullen stijgen. Het gevolg daarvan is dat de eerste investeerders hun geld al uit de aandelenmarkt nemen en elders beleggen. In de afgelopen drie dagen daalde het Dow-Jonesgemiddelde dan ook in totaal 70 punten, ofwel 2 procent, voordat hij zich gisteren herstelde door te stijgen met 18,45 tot 3643,43.

    • Lucas Ligtenberg