Schmidt vormt stichting voor Duitse eenwording

BONN, 6 NOV. Duitsland heeft deze week een nationale stichting gekregen om de interne eenwording van het land te stimuleren. De zetel van de stichting wordt in Weimar gevestigd. Oud-kanselier Helmut Schmidt (SPD), Saksens premier Kurt Biedenkopf (CDU) en de dirigent Kurt Masur behoren tot het bestuur van de stichting, die begint met een kapitaal van zes miljoen mark. Beschermheer is de bondspresident. In een beheersraad zitten onder meer Ignatz Bubis, voorzitter van de Raad van de joden in Duitsland, schrijvers als Günter de Bruyn en Christa Wolf en de historicus Karl-Dietrich Bracher.

De stichting wil onder meer over een breed front de wetenschappelijke en culturele relaties tussen Oost- en Westduitsers verbeteren en daarmee ook bijdragen aan versterking van het besef van een eigen Duitse identiteit in het Europese kader. De bijna 75-jarige Schmidt, kanselier van 1974 tot 1982, wees er tijdens een persconferentie in Bonn op dat Duitsers weer met begrippen als 'natie' en 'nationale identiteit' moeten leren omgaan en die niet mogen overlaten “aan rechtsextremistische krachten en tegenstanders van de Europese integratie”. Een normale omgang met de nationale identiteit is ook nodig om te voorkomen dat Duitsland op dit stuk weer tot een ongewenst aparte rol in Europa vervalt, waarschuwde Schmidt, die zelf een miljoen mark bijdraagt aan de stichting.

Het idee daarvoor dateert al van vóór de omwenteling in de DDR (1989) en de Duitse eenwording (1990). Nu kon Weimar, in het Oostduitse Thüringen, als hoofdzetel worden gekozen. De stad van Goethe en Schiller was ook hoofdstad van de naar haar genoemde republiek tussen Eerste Wereldoorlog en de nazi-tijd en volgens Schmidt in deze eeuw symbool van zowel opkomst als ondergang van de Verlichting in Duitsland.