Petten van Fopbertus

De effectenbeurs ziet er zelf op toe dat haar leden zich aan de regels houden en dat ze bij overtreding worden bestraft. De beurs is trots op deze zelfregulering, maar deze week bleek bij de bestraffing van beurshandelaar J.Th. Vermeulen dat het toch moeilijk blijft de belangen van de verschillende betrokkenen te scheiden.

Vermeulen werd begin dit jaar als directeur op straat gezet door effectenhuis Van Meer James Capel, omdat hij interne regels had overtreden. Moedermaatschappij Hongkong & Shanghai Banking Corporation liet onmiddellijk na zijn vertrek de interne accountantsdienst de administratie uitspitten. Het belastende rapport werd in april bij de beurs bezorgd, die vervolgens voormalig Amro-bankier Fopbertus Hoogendijk inschakelde om het onafhankelijke beursonderzoek naar Vermeulen te leiden.

Vermeulen kreeg deze week een half jaar voorwaardelijke schorsing opgelegd, wegens 'belangenverstrengeling' en 'oneigenlijk gebruik' van een handelstechniek. Over belangenverstrengeling zal hij zo zijn eigen gedachten hebben. Hoogendijk was namelijk niet alleen onafhankelijk onderzoeker namens de beurs, maar ook adviseur bij de Nederlandse vestiging van het Britse effectenhuis Samuel Montague, onderdeel van die zelfde bank uit Hongkong. (KB)