Oekraïne ontkent dat zijn kernwapens onveilig zijn

MOSKOU, 6 NOV. Oekraïne heeft gisteren ontkend dat de kernwapens die het land van de voormalige Sovjet-Unie heeft overgenomen in slechte staat verkeren. Uitlatingen daarover van de Russische minister van buitenlandse zaken Kozyrev zijn “propaganda” en bedoeld om “de wereld bang te maken”, aldus een woordvoerder van president Kravtsjoek.

Kozyrev zei gistermiddag tijdens een bezoek aan Odessa dat de toestand waarin de 'Oekraïnse' kernwapens verkeren reden is voor “alarm, groot alarm”.

Kozyrev onthulde dat hij de verontrustende informatie gisteren van Oekraïense experts had ontvangen en meende dat zijn zorg over de wapens door de Oekraïense autoriteiten wordt gedeeld. Maar de Oekraïense onderminister van buitenlandse zaken en wapenonderhandelaar Boris Tarasjoek sprak dit later op de dag direct tegen.

Kozyrev was in Odessa om te praten over de ontmanteling van de Sovjet-kernwapens in de Oekraïne. Het land beschikt nog over 176 lange-afstandsraketten. Direct na het uitroepen van de onafhankelijkheid in 1991 verklaarde de regering in Kiev dat Oekraïne een kernwapenvrije mogendheid zou worden. Maar onder druk van nationalistische fracties in het parlement is die toezegging geen gestalte gegeven. Begin dit jaar gaf het land toe dat het moeite had de wapens te onderhouden. Op 3 september verklaarde de Russische president Jeltsin tijdens een ontmoeting met zijn collega Kravtsjoek dat de Oekraïnse president had ingestemd met de overdracht van de wapens aan Rusland. Maar al de volgende dag zei Kravtsjoek dat hij het zo niet had bedoeld. Volgens hem had hij slechts ingestemd met bestudering van een Russisch voorstel, niet met een Oekraïens-Russisch besluit. Vorige week zei Kravtsjoek dat Oekraïne zijn kernwapens wel wil ontmantelen, maar voorlopig alleen de oudere SS-19's. De modernere SS-24 zouden dan later nog kunnen volgen.