Koersen dalen fors, Ruding vreest trend

PAG.13 WALL STREET GEEFT RUDING KOUDE RILLING; PAG.15 BANENGROEI VS

ROTTERDAM, 6 NOV. De koersen op de belangrijkste Europese beurzen zijn gisteren fors gedaald. Handelaren schreven de koersverliezen in Europa vooral toe aan een daling op Wall Street woensdag en donderdag met in totaal 73 punten, nadat de Dow Jones-index dinsdag nog een record had bereikt.

Vice-president van de Citibank (en ex-minister van financiën) Onno Ruding waarschuwde gisteren in een toespraak in Amsterdam dat Wall Street kwetsbaar is voor tegenvallers en zich daarom “in zijn eigen staart kan bijten”.

De New-Yorkse beurs krabbelde gisteren pas aan het eind van de dag weer overeind en sloot 18,45 punten hoger op 3643,43.

De EOE-index van de Amsterdamse beurs sloot gisteren op 382,81 punten, nadat donderdag met 391,90 punten het hoogste punt aller tijden was bereikt.

Volgens Amsterdamse handelaren was er sprake van “een gezonde correctie, waarna de koersen weer omhoog kunnen.” Maar veel van hun collega's elders in Europa vonden het nog veel te vroeg om deze conclusie te trekken. In Londen daalde de Financial Times-index met 63,4 punten tot 3085,6. Op de beurs van Frankfurt was de schade nog groter. Daar daalde de DAX-index met 50,05 punten (2,4 procent) tot 2012,56. De beursbarometer in Parijs ging zelfs met 2,6 procent omlaag.

Het aanvankelijke verlies op Wall Street werd paradoxaal genoeg veroorzaakt door steeds meer aanwijzingen over herstel van de economie in de Verenigde Staten. Dit leidde bij beleggers tot de vrees dat een renteverhoging door de Fed, het stelsel van centrale banken in de VS, ophanden zou kunnen zijn.

Sommigen herinneren zich dat de beurskrach in 1987 ook begon met een lichte renteverhoging, waardoor aandelen ten opzichte van rentedragende investeringen minder aantrekkelijk werden. Volgens een analist van effectenhuis S.G. Warburg “loopt de luchtbel van deze herfst een beetje leeg”. Volgens gisteren bekendgemaakte cijfers van het Amerikaanse ministerie van arbeid is het aantal banen in de VS vorige maand met 177.000 gestegen. Dat is meer dan analisten hadden verwacht. Dat de werkloosheid 0,1 procent steeg tot 6,8 procent van de beroepsbevolking kwam doordat een toenemend aantal mensen een baan gaat zoeken. Deskundigen zien de cijfers als een bevestiging dat het herstel versneld doorzet.