Hoogovens grootste stijger ondanks dreigende verwatering winst; Cijfers beroeren beurs nauwelijks

AMSTERDAM, 6 NOV. De resultaten van bedrijven zijn doorgaans de belangrijkste brandstof van aandelenkoersen op effectenbeurzen. De kwartaalcijfers die Philips, Akzo en KLM afgelopen week presenteerden hadden echter nauwelijks invloed op de koersen van de aandelen die in Amsterdam staan genoteerd.

De Amsterdamse beurs joeg deze week bij absolute recordomzetten aanvankelijk opnieuw op hoogterecords. De EOE-index van de 24 meest verhandelde aandelen vestigde donderdag een hoogste-punt-aller-tijden op 391,90 punten en de grens van 400 punten leek een kwestie van dagen, hooguit weken geworden. Gisteren kwam de omslag en nadat handelaren op verschillende momenten hadden geroepen dat nu de bodem bereikt was om vervolgens opnieuw door een verdere daling te worden verrast, sloot de EOE uiteindelijk 382,81 punten. “Een gezonde reactie, waarna de koersen weer omhoog kunnen”, riepen handelaren in de hoop dat het feest nog niet is afgelopen, en mogelijk krijgen zij gelijk.

Heel voorzichtig mompelen sommige deskundigen dat dit het begin van het einde kan zijn. De oorzaak lag echter voornamelijk op de aandelenbeurs van New York, waar de de koersen daags ervoor van hun records waren afgetuimeld. Paradoxaal genoeg kwam dit juist doordat de economie in de Verenigde Staten aan het herstellen is, zodat het belangrijkste medicijn - een lage rente - niet langer nodig lijkt. Beleggers vrezen dat de Fed (het stelsel van centrale banken in de VS) de rente weer laat stijgen, terwijl de lage rente nu juist cruciaal was bij de recente koersstijgingen. Sommigen herinnerden zich dat de beurskrach van 1987 begon met een lichte renteverhoging, waardoor het verschil tussen het rendement op aandelen en rentedragende investeringen te groot was geworden en beleggers massaal uit aandelen vluchtten.

In de kapitaalstromen van miljarden guldens per dag, speelden de kwartaalcijfers slechts een bescheiden rol. Philips liet een bemoedigende winst zien, maar het had niet veel effect op de koers. Topman Jan Timmer had zich vorige maand al positief uitgelaten over het derde kwartaal, waardoor de beleggers al vooraf stukken waren gaan kopen. De winst van KLM is in het tweede kwartaal van het boekjaar 1993/1994 met 20 procent gestegen, maar de koers van het aandeel had ernstig te lijden onder het feit dat de fusie-gesprekken met Swiss Air, SAS en Austrian buitengewoon moeizaam verlopen. De koers van Akzo kreeg een oppepper van de fraaie cijfers, die weliswaar een winstdaling in het derde kwartaal lieten zien, maar tevens toonden dat Akzo het veel beter doet dan branche-genoten in de chemie zoals DSM. De echte opsteker kreeg Akzo echter van het nieuws dat er besprekingen gaande zijn over overname van het Zweedse Nobel. Het aandeel noteerde een record op 199,50 gulden.

Het staalconcern Hoogovens maakte donderdag bekend dat een emissie van 300 miljoen gulden wordt voorbereid. Hoewel een kapitaalversterking broodnodig is voor het met schulden kampende concern, betekent het wel een verwatering van de winst per aandeel met 30 procent. Topman Maarten van Veen zei echter ook te verwachten dat de prijs van het staal omhoog zal gaan. Een verhoging van de staalprijs met een procent betekent een verbetering van de winst per aandeel met 1,50 gulden. Dat is een slok op een borrel bij een verwachte winst per aandeel van een tot drie gulden. Terwijl bijna alle fondsen gisteren daalden, besloot Hoogovens de week 2,10 gulden hoger.

    • Karel Berkhout