Gulle familie

Bertelsmann, 's werelds tweede uitgever, aast op de Nederlandse branchegenoot VNU. Analisten noemen een overneming waarschijnlijk. VNU heeft namelijk een interessante positie op het gebied van commerciële televisie opgebouwd door zijn belangen in RTL4 en de Vlaamse pendant VTM. Het ontbreekt echter aan geld om een grote speler op dit gebied te worden. Bertelsmann, via RTL Plus betrokken bij commerciële tv, is rijk genoeg en tuk op uitbreiding.

De vraag is of de VNU-bestuurders bereid zijn hun zelfstandigheid op te geven ten gunste van een familiebedrijf als Bertelsmann - hoe goed beider strategieën ook passen. VNU is adequaat tegen overneming beschermd, dus alleen te koop als het bestuur volledig meewerkt. Het geld van Bertelsmann komt dan opnieuw van pas. De onderneming voert de ranglijst van best betalende Duitse bedrijven aan met salarissen tot 2,6 miljoen mark. De VNU-bestuurder krijgt nu gemiddeld acht ton per jaar. (WvE)